Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 16 januari 2003
Nummer: 2003-02

Congres: 'Ondernemers in alle staten'

WLTO wil meer politieke daadkracht

De WLTO (Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) wil dat de politiek actiever meedenkt met en inzet voor agrarisch ondernemers, opdat die hun bedrijven in de toekomst met succes kunnen blijven runnen. Door de krachten in de sector te nog meer te bundelen en te investeren in de Brusselse lobby kan de WLTO beter invloed uitoefenen op de politieke besluitvorming. Topondernemers Van Heemstra van Unilever, Dirken van de Rabobank en Hochstenbach van Zwanenberg Food Group deden de WLTO deze en andere aanbevelingen tijdens het jaarcongres afgelopen woensdag in Hoofddorp.

De WLTO wil politieke aandacht om goede basisvoorwaarden en daarmee een gezond economisch klimaat af te dwingen voor Nederlandse agrariërs. Op de weg naar een succesvol agrarisch bedrijf legt de overheid ondernemers veel hindernissen op, waardoor agrariërs niet optimaal kunnen ondernemen. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen, waren daarom ook vier statenleden van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks uitgenodigd om hun visie te geven op de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw. De statenleden gaven aan ontwikkelingskansen te willen blijven bieden aan agrarisch ondernemers. Toch is slechts ¤ 300.000,- op de komende begroting is gereserveerd voor agrarisch natuurbeheer in Zuid-Holland. Statenlid Willemsma van het CDA suggereerde daarom een 'Groentax' in te voeren omdat de verantwoording voor natuurbeheer ook bij de burger ligt en niet al het geld bij de provincie gehaald kan worden. VVD-statenlid Rijpkema van Noord-Holland onderschreef dat het grote geld bij het Rijk is te vinden. Concrete toezeggingen in de richting van basisvoorwaarden werden echter niet gedaan.

Drie onderscheidingen voor ex-WLTO-voorzitter
Oud-WLTO-voorzitter Jan de Groot is als bestuurder 25 jaar bijzonder betrokken geweest bij het wel en wee van de land- en tuinbouw. Voor zijn onuitputtelijke inzet werd hij na afloop van het congres door staatssecretaris Odink van LNV benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Uit handen van zijn opvolger Jan Heijkoop ontving De Groot de hoogste 'Hollandse landbouwonderscheiding'; de Gevers Deijnoot-medaille. Daarnaast kreeg hij de zilveren erepenning van de provincie Noord-Holland. Honderden leden, bestuurders en relaties kwamen af op de afscheidsreceptie. Een geëmotioneerde Jan de Groot dankte alle leden, bestuurders en medewerkers voor de 'fantastische tijd' en kondigde aan verder te gaan in de provinciale politiek. Eerst als statenlid, maar De Groot is ambitieus genoeg om door te gaan voor gedeputeerde.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht