Universiteit Maastricht

Eerdere toezeggingen Ministerie van Onderwijs herbevestigd

Staatssecretaris Nijs (VVD) maakt zich sterk voor verbetering onderzoeksfinanciering Universiteit Maastricht

Vanochtend heeft demissionair staatssecretaris Annette Nijs (VVD) in een gesprek met het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) toegezegd dat de achterstand in de onderzoeksbekostiging van de UM in het overdrachtsdossier naar het nieuw te vormen kabinet wordt meegenomen. Nijs erkende de achterstand in financiële middelen ten behoeve van onderzoek bij de Universiteit Maastricht en heeft beloofd zich sterk te maken voor een structurele aanpassing in de onderszoeksbekostiging. Het gaat bij de UM om een bedrag van enkele tientallen miljoenen Euro's per jaar.

De belofte van de staatssecretaris sluit aan bij eerder toezeggingen van de overheid om te werken aan een betere verdeling van rijksmiddelen voor onderzoek ten gunstige van enkele jonge universiteiten waaronder Maastricht. In 2001 heeft toenmalige Minister van Onderwijs Hermans beloofd dat bij de wijziging van de bekostigingssystematiek vanwege de invoering van de bachelor-masterstructuur rekening zou worden gehouden met de achterstandspositie van de UM. Het College van Bestuur is dan ook zeer verheugd met de bevestiging van dit standpunt door de huidige staatssecretaris.

De Universiteit Maastricht kampt al jaren met een structurele achterstand in de rijksfinanciering voor onderzoek. Door het uitblijven van substantiële correcties is met de groei van de studentenaantallen een scheefgroei ontstaan in de verhouding tussen onderwijs en onderzoek aan de UM. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor de UM om de hoge kwaliteit van onderzoek vast te houden en extra middelen te verwerven in competitie, zoals bij NWO, de KNAW en collectebusfondsen het geval is.

Noot voor de pers:
Met betrekking tot de staatssecretaris kunt u contact opnemen met dhr. Tom van der Maas, tel. 06 1503 8226.
De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via 043 388 2671. Voor urgente zaken buiten kantooruren via 06 21275612. Mailto:pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op internet: www.pers.unimaas.nl.