Provincie Overijssel

Overijssel lanceert unieke atlas op internet

Alle monumenten in Overijssel, onder en boven de grond, op een site verzameld. De provincie Overijssel en het Oversticht hebben twee jaar na de eerste cultuurhistorische atlas op cd-rom een website geopend, waarop archeologische en bouwkundige monumenten in woord en beeld gepresenteerd worden. Het project is uniek, en Overijssel hoopt op landelijke navolging.

http://www.atlas-cultuurhistorie.nl/ is het adres waarop alle beschermde monumenten van het rijk, de provincie en gemeenten in Overijssel zijn samengebracht. Naast foto's en adresgegevens biedt de site ook uitleg over de status van de monumenten.

Sterk punt is de toegankelijkheid van de enorme hoeveelheid informatie. Die is noodzakelijk, omdat de site zich op de 'gewone' Overijsselaar richt. Via verschillende ingangen is te zoeken naar onder meer boerderijen, stadspanden en grafheuvels. Bezoekers krijgen zo op simpele wijze een compleet overzicht van hun erfgoed.

Jaloers
Gemeenten blijken de site zeer te waarderen. Met hun medewerking wordt de atlas op het internet voortdurend aan de laatste stand van zaken aangepast.

De digitale atlas is een unicum in de monumentenwereld. "De Rijksdienst voor de Monumentenzorg is jaloers op ons", aldus systeembeheerder Appie Groothuis van het Oversticht. "Voor hen is zo'n digitale presentatie van monumenten nog toekomstmuziek. Bovendien zijn wij ontzettend actueel."

De Waag in Deventer, een van de monumenten op de site

Kaartmateriaal
Twee jaar geleden presenteerden het Oversticht en de provincie de 'cultuurhistorische @tlas' op cd-rom. Daarin zijn de monumenten gekoppeld aan kaartmateriaal. Voor de internetversie van de atlas is dat nog te kostbaar.

Wel zijn het Oversticht en de provincie in gesprek over de toepassing van het Geografisch Informatie Systeem, waardoor bezoekers van de site nog veel meer informatie over de locatie van de monumenten en hun omgeving krijgen.

Oversticht
Het Oversticht is de organisatie die adviseert over monumentenzorg, welstandszorg en landschap in Overijssel en de gemeenten Dronten en Noordoostpolder in Flevoland. Zij heeft de site gerealiseerd. De provincie Overijssel heeft het project grotendeels gefinancierd.

Overijssel lanceert unieke atlas op internet

Provinciehuis Overijssel in het teken van het alfabet

Statenvragen Infrastructuur

Commissaris van de Koningin Jansen bezoekt Dalfsen en kampen

Gedeputeerde Jansen geeft startsein voor campagne Nederland leeft met water

© 16-01-2003 Provincie Overijssel