Gemeente Rotterdam

Raadsbericht 16 januari 2003 vorige vorige pagina | Print deze pagina print deze pagina

In memoriam J. van der Scheur en Th.J.C. Verduin

Burgemeester mr. I.W. Opstelten heeft aan het begin van de raadsvergadering de heer J. van der Scheur herdacht, die van 1990 1993 en 1994 1998 lid was van de gemeenteraad. Hij roemde zijn grote sociale bewogenheid, strijdbaarheid en trouw aan zijn principes. Van der Scheur was een een echte volksvertegenwoordiger op zoek naar de door mensen beleefde waarheid, naar de ware eenvoud der dingen, aldus de burgemeester. Ook heeft de burgemeester oud-gemeentesecretaris Th.J.C. Verduin herdacht. Hij was van oktober 1969 tot maart 1973 gemeentesecretaris. De heer Verduin was bekend om zijn onkreukbaarheid, nauwgezetheid en scherp juridisch inzicht.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester en reactie raadsnestor

Burgemeester mr. I.W. Opstelten heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gepleit voor respect tussen raadsleden onderling, de raad en het college, bestuurders en ambtenaar en tussen de overheid en de burgers. Hij pleitte er ook voor om in het debat in de gemeenteraad de inhoud centraal te stellen, al vond hij het logisch dat er af en toe discussie is over mores en regels. Hij kondigde een tussentijdse evaluatie aan van het stelsel van gebruiken en spelregels in het dualisme. Burgemeester Opstelten stelde dat de cultuuromslag die bij het dualisme hoort nog niet volledig is gemaakt. Hij riep de raadsleden op hun rol in het duale stelsel kaders stellen en het bestuur controleren, zichtbaar en aanspreekbaar zijn in de stad als volksvertegenwoordiger op te pakken. De burgemeester stond stil bij de Rotterdamse Aanpak: scherpe keuzes maken, het resultaat voorop stellen, de overheid als betrouwbare partner en de betrokkenen erbij betrekken in een open dialoog met de stad. Hij begon zijn toespraak met het herdenken van de moord op Pim Fortuyn. Raadsnestor mw. E.L. Kuijper complimenteerde in haar reactie de burgemeester met zijn optreden in de dagen na de moord. Verder stelde zij voor ook de cultuuromslag mee te nemen in de evaluatie. Overigens vroeg zij zich af of er veel verschil is tussen kaders stellen en meebesturen: de gemeenteraadsleden vertalen de noden en behoeften in de stad in politiek willen en het college is gehouden dat uit te voeren. Het kritisch volgen van het bestuur betekent volgens haar: veel vragen in het vragenhalfuurtje, veel interpellaties en veel moties.

Interpellatie SP

Met als doel een motie in te dienen in verband met de Europese plannen voor de zogenaamde Port Package heeft SP-fractievoorzitter T.S.J. Cornelissen een interpellatie gehouden. Veel Rotterdammers en Rijnmonders zijn bij de Europese regelgeving voor de haven betrokken. De richtlijnen moeten leiden tot meer concurrentie tussen de Europese havens, onder meer door regelgeving over wie schepen mag laden en lossen. De Europese Transport Federatie heeft opgeroepen tot staking van de havenwerkers in Europa op vrijdag 17 januari, omdat hun positie in het geding is. De FNV heeft haar leden opgeroepen aan de staking mee te doen. Cornelissen amendeerde zijn motie staande de vergadering, waardoor hij ook steun kreeg van het CDA, dat eerst tegen was. Een aantal overwegingen, onder meer over wetgeving, werd geschrapt uit de motie. Daardoor kreeg de motie de steun van de meerderheid van de raad: PvdA, D66, GroenLinks, Stadspartij, ChristenUnie-SGP, SP en zes leden van Leefbaar Rotterdam. Overigens was er ook bij de tegenstemmers aandacht voor de positie en de kwaliteit van de havenwerkers. De geamendeerde motie stelt dat langdurige arbeidsonrust niet in het belang is van de Rotterdamse haven. De motie roept de verantwoordelijke overheden en sociale partners op alles in het werk te stellen de Port Package te wijzigen in goed overleg met de Europese Transport Federatie.

Personalia

De gemeenteraad heeft in de vacature-Van den Born de heer F.J. van der Heijden (CDA) benoemd tot lid van de commissie voor Cultuur en Sport. Voor Leefbaar Rotterdam is de heer W.C. van Leeuwen benoemd als burgerlid van de commissies voor Sociale Zaken en Onderwijs en voor Wijken en Buitenruimte.

Krediet voor rouwcentrum begraafplaats Hofwijk

De gemeenteraad heeft een krediet van 416.000,- beschikbaar gesteld om de oude aula van de begraafplaats Hofwijk te verbouwen tot een kleinschalig rouwcentrum. De aula uit 1938 werd niet meer gebruikt sinds de opening van het crematorium in 1977. Alle uitvaartplechtigheden, zowel crematie-, begrafenis- en condoleancebijeenkomsten worden sinds die tijd in het crematoriumgebouw te houden. Er waren plannen om de aula te slopen, maar op aandringen van de deelgemeente Overschie wordt het gebouw in stand gehouden omdat het voor veel inwoners van Overschie een belangrijke plaats inneemt bij het verwerken van het rouwproces. De kosten voor de verbouwing kunnen worden gedekt door de verhuur aan een uitvaartonderneming.

Nieuw GBA-systeem voor Burgerzaken

De gemeenteraad heeft een krediet van 1.784.868,- voor de aanschaf van een nieuw GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) systeem voor de dienst Burgerzaken. Na een Europese aanbesteding en een intensief selectietraject is besloten in zee te gaan met Centric Public Sector Solutions. Het nieuwe systeem kan ook worden geraadpleegd door enkele andere diensten van de gemeente Rotterdam. Het voldoet aan de wettelijke eisen en aan de wensen en eisen van Burgerzaken zelf. Ook is dit economisch de gunstigste aanbieding.