Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 's-Hertogenbosch, januari 2003

Malmberg helpt onderwijs aan goedkope atlas

Goed aardrijkskundeonderwijs zonder atlas is ondenkbaar. Naast de oude vertrouwde Bosatlas is er vanaf komend schooljaar een volwaardig, eigentijds én goedkoop alternatief: de digitale Encarta Wereld Atlas van Microsoft. Educatieve uitgeverij Malmberg gaat deze atlas meeleveren met haar pas vernieuwde aardrijkskundemethode Wereldwijs.

Direct bij de start van het schooljaar 2003-2004 vinden alle leerlingen die met de nieuwe edities van WereldWijs werken, de digitale Encarta Wereld Atlas in hun werkboek. Malmberg heeft voor deze toevoeging gekozen omdat het een waardevolle aanvulling op de papieren atlas is; een atlas kan en moet veel meer zijn dan een kaartenboek. De Encarta biedt veel nuttige extra's én is eenvoudig in gebruik. De digitale atlas biedt uitgebreide mogelijkheden om digitale kaarten te koppelen aan achtergrondinformatie, statistische gegevens en multimedia-content. Via de ingebouwde zoekfunctie kunnen leerlingen snel en gemakkelijk de informatie verzamelen die zij nodig hebben voor aardrijkskundeprojecten en -opdrachten.

Malmberg is de mixed media uitgever bij uitstek en marktleider binnen het aardrijkskunde-onderwijs. Het initiatief tot de integratie van de Encarta in Wereldwijs lag dus voor de hand. Docenten en leerlingen die met de nieuwe WereldWijs gaan werken, kunnen rekenen op een heel pakket multimediaprogramma's die - tegen een lage meerprijs - zijn meeverpakt in de werkboeken. Voor het brugklaswerkboek en software samen betalen de leerlingen nog geen 17¬.

Al vanaf 1995 levert WereldWijs - in samenwerking met het CBS - digitaal statistische data met een bijbehorend presentatieprogramma. Al snel volgden digitale toetsen. En ook het veelbekroonde en recentelijk geactualiseerde multimediaprogramma Novib do it! vormt al jaren een vast onderdeel van de methode.

Voor elk van de afzonderlijke computerprogramma's geldt niet alleen dat ze aantrekkelijk zijn om mee te werken; ze bieden een duidelijke meerwaarde. WereldWijs bestaat niet uit verschillende, losse onderdelen; het is een leersysteem met volledig geïntegreerde componenten. Handboeken, werkboeken, cd-rom's en methodesite vormen samen dé mixed media methode voor het vak aardrijkskunde.

Wereldwijs wordt gebruikt op meer dan de helft van alle VO-scholen. ThiemeMeulenhoff volgt het initiatief van Malmberg en levert de digitale atlas eveneens mee met haar aardrijkskundemethoden. Hierdoor zal binnen enkele jaren meer dan 80% van de leerlingen over de Encarta Wereld Atlas beschikken.

Geografen en docenten aardrijkskunde zijn te spreken over de toevoeging van de Encarta: ü "De digitale atlas heeft een uitstekende reputatie. Door de praktische integratie in WereldWijs worden de mogelijkheden van de atlas ook daadwerkelijk benut. WereldWijs stimuleert het gebruik van de Encarta in bijna elke les." (Jakob Schuiringa, directeur-uitgever en van origine geograaf en docent.)

ü "Bij veel opdrachten kun je kiezen om met de Encarta óf met de Bosatlas te werken. Zo kun je zoveel mogelijk profiteren van de meerwaarde van de digitale atlas en als er in een lokaal geen of onvoldoende computers voorhanden zijn, zet je de papieren atlas in." (Piet Blankers, docent aardrijkskunde en WereldWijs-gebruiker.)

ü "Als het aan de leerlingen ligt, kiezen ze voor de Encarta. De digitale atlas is uitdagend, gevarieerd en helemaal van deze tijd." (Geert Hoofs, docent aardrijkskunde en WereldWijs-gebruiker.)


- - - - einde persbericht - - - -

Voor meer (specifieke) informatie en interviews met uitgevers en andere betrokkenen,

kunt u contact opnemen met de directeur-uitgever VO/BVE:

drs. J.J.K. Schuiringa

T (073) 6 288 760
E jakob.schuiringa@malmberg.nl