Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Eerste controles Reclameverbod Tabakswet

Datum: 16-1-03

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen 2 maanden steekproefsgewijs gecontroleerd op het reclameverbod voor tabaksproducten. 8 % van de gecontroleerden was in overtreding. De VWA gaat de komende tijd door met deze controles.

De VWA heeft steekproefsgewijs 842 controles uitgevoerd in de maanden november en december. Het betrof controles bij uitgaansgelegenheden, zoals cafés, restaurants en bioscopen en verkooppunten zoals supermarkten, benzinestations en groothandels. Ook werden de reclame-uitingen in stations, bushokjes en stadions gecontroleerd.

Op 70 inspectielocaties bleken de reclame-uitingen nog niet te zijn verwijderd. De reclame varieerde van posters, lichtbakken en displays tot afbeeldingen op sigarettenautomaten en koppelverkoop (bv. verstrekking van gratis vuuraanstekers bij de tabaksproducten).

Tegen de betreffende ondernemers is in eerste instantie waarschuwend opgetreden. Wanneer tijdens een tweede controle blijkt dat er nog steeds tabaksreclame aanwezig is zal proces verbaal worden opgemaakt.

Vanaf 7 november is het maken van reclame voor rook- en tabakswaren en de sponsoring door de tabaksbranche verboden. Dit is het gevolg van het aanscherpen van de Tabakswet.

Het reclameverbod in de Tabakswet geeft invulling aan het tabaksontmoedigingsbeleid en is met name gericht op het verminderen van het aantal rokers (met name jongeren) om de gezondheidsrisico"s terug te dringen.

foto: parkiet