Politie Amsterdam-Amstelland

Vluchtauto gevonden
16-1-2003. Gisteravond rond halfelf werd een auto brandend aangetroffen op de Ouderkerkerdijk. Het betrof hier de bij de schietpartij in Diemen gebruikte vluchtauto. De auto is voor sporenonderzoek overgedragen aan de technische recherche. Het onderzoeksteam is nu op zoek naar getuigen die de bewuste auto op de Ouderkerkerdijk hebben zien rijden of staan. Zij kunnen telefonisch contact opnemen via telefoonnummer: (0900) 8844.

Eerder bericht

15-1-2003. Het rechercheteam dat zich bezighoudt met het onderzoek naar de schietpartij van dinsdag 14 januari in Diemen is op zoek naar de vluchtauto. Het betreft hier een personenauto van het merk BMW, type Touring (model station), kleur donkerkleurig, voorzien van het valse kenteken: 19 - FS - HZ, zie ook de getoonde foto.

Deze auto is door de dader van het schietincident als vluchtauto gebruikt. Dit voertuig reed na de schietpartij, over de Ouddiemerlaan vanuit de richting van het station in Diemen in de richting van de A1. Getuigen die nog geen contact met de politie hebben opgenomen of mensen die de bewuste auto weten te staan, worden verzocht contact op te nemen met het onderzoeksteam via telefoonnummer: 0 9 0 0- 8 8 4 4.

Onderneem bij het aantreffen van de auto zelf geen actie en ga niet zelf op onderzoek uit, maar neem zo snel mogelijk contact op met de politie!

Eerder bericht
14-1-2003. Vanochtend rond kwart over acht is een man, die op de Oud Diemerlaan als bestuurder in een auto zat, doodgeschoten. Het slachtoffer stond vermoedelijk stil met zijn auto toen hij door een onbekende schutter meerdere keren werd beschoten. De man is ten gevolge van deze schietpartij ter plaatse overleden. Zijn identiteit is nog niet vastgesteld. De rechercheurs en de technische recherche hebben de zaak in onderzoek. Het onderzoeksteam is op zoek naar getuigen van dit incident dat zich in de directe omgeving van het station heeft afgespeeld. Zij worden verzocht contact op te nemen met de recherche: 0900-8844

---

Mensensmokkelaars gepakt
15-1-2003. Rechercheurs van de Vreemdelingendienst in Amsterdam hebben vorig jaar een groot netwerk van mensensmokkelaars blootgelegd. Er kwamen tijdens het onderzoek 60 verdachten in beeld. In december sloot het net zich rond de hoofdverdachten en werden in totaal meer dan 20 personen gearresteerd. Daaronder bevindt zich de vermoedelijke leider van deze internationaal opererende organisatie. Het onderzoek duurt voort. Er worden meer arrestaties verwacht.
Het onderzoek naar de mensensmokkel startte in maart 2002 toen men een Irakees in het vizier kreeg die hoofdzakelijk Iraniërs via Spanje naar Engeland smokkelde. Op doorreis werd Amsterdam aangedaan. De handelaar verzorgde onderdak, begeleiding en voorzag de reizigers van een vals paspoort. Hiervoor moest 6000 dollar per persoon worden betaald (exclusief vliegreis).
Bij meerdere politie-invallen werden valse paspoorten in beslag genomen en gestolen goederen aangetroffen. Er werd zelfs een compleet laboratorium opgerold, waar de paspoorten werden vervalst. Uiteindelijk werden meer dan 20 verdachten gearresteerd. Vier van hen worden beschouwd als hoofdverdachten en zijn in bewaring gesteld. Verder werden er 14 illegalen het land uitgezet.
---
Wapen geeft opschudding
16-1-2003. Vanochtend vroeg zorgde een 34-jarige Amsterdammer voor veel opschudding in Amsterdam Oost. Getuigen zagen de man met een geweer bij de halte Molukkenstraat / Wijttenbachstraat in de tram stappen. In de Linnaeusstraat werd de man door dienders met kogelwerende vesten uit de tram getrokken. Naast hem stond inderdaad een op een geweer lijkend wapen. Het bleek te gaan om een luchtdrukwapen dat diende als rekwisiet bij toneelvoorstellingen. De man werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal voor het overtreden van de Wet Wapens en Munitie. Het wapen werd in beslag genomen.