Gemeente Ede

Gemeente Ede geeft ondernemers duidelijkheid over vergunningenprocedure
Nieuwe regels voor een veilige horeca

Burgemeester en wethouders van Ede hebben de procedure bij horecavergunningen verduidelijkt. Door deze beleidswijziging weet iedere horecaondernemer waar hij of zij aan toe is. Ook de snelheid van de afhandeling bevordert een veiligere horeca.

Nu komt het nog wel eens voor dat een horeca-aanvraag niet voorzien is van alle papieren. Dat leidt regelmatig tot allerlei telefoontjes, brieven en aanmaningen. Naast extra werk, kunnen daardoor formele afhandelingstermijnen vaak niet worden gehaald. Maar als horeca-inrichtingen zonder de juiste vergunningen toch bezoekers toelaten, kunnen illegale, risicovolle situaties ontstaan.

In het bijgestelde beleid gelden twee nieuwe regels. De eerste regel is dat aanvragen, waarbij ontbrekende stukken niet binnen de gestelde termijn worden overgelegd, niet in behandeling worden genomen.

De tweede regel houdt in dat alle aanvragen worden afgewezen, wanneer deze weliswaar al in behandeling zijn, maar waarbij vervolgens de aanvrager niet binnen de gestelde termijn aan de wettelijke eisen voor verlening van de vergunning voldoet.

In beide gevallen meldt de gemeente haar actie bij de aanvrager in de vorm van een schriftelijk besluit. Daarnaast treden gemeente en politie in beide gevallen meteen handhavend op wanneer zij constateren dat een horeca-inrichting toch open is. Om in beide gevallen alsnog een vergunning te verkrijgen, moet de ondernemer een nieuwe aanvraag indienen. Deze aanvraag wordt vervolgens weer alleen in behandeling genomen als de paperassen compleet zijn.

Voor bestaande aanvragen wordt een overgangsperiode in acht genomen.

Door deze nieuwe, duidelijke regels in het horecabeleid, weet iedere ondernemer waar hij of zij aan toe is. Wanneer de regels worden nageleefd, wordt een aanvraag in behandeling genomen en de vergunning sneller verleend. Is dit niet het geval, dan weet een ondernemer wat hem of haar boven het hoofd hangt. Tegelijkertijd kunnen met de nieuwe regels allerlei risicos worden voorkomen voor zowel de gemeente, de ondernemer zelf, alsook voor bezoekers. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als een inrichting geopend is terwijl nog niet aan alle voorwaarden wordt voldaan. Helderheid is dus ook bedoeld om veiligheid te bieden.

De horeca-ondernemers in de gemeente zijn per brief op de hoogte gesteld van de nieuwe beleidsregels. Voor meer informatie kan men terecht bij de afdeling AJZ/Vergunningen van de gemeente Ede, telefoon (0318) 68 08 61 (op werkdagen van 9-12 uur).