ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV lanceert nieuwe visie op Melkertbanen

Rotterdam, 16 januari 2002

Het stelsel van gesubsidieerde arbeid moet drastisch gemoderniseerd worden. Dat stelde ABVAKABO FNV vandaag op het symposium 'De toekomst van de gesubsidieerde arbeid'. Het stelsel moet duidelijker, doelmatiger en worden aangepast aan deze tijd. Een nieuw stelsel moet gericht zijn op reïntegratie enerzijds en het regulier maken van banen anderzijds.

In het strategisch akkoord heeft het kabinet-Balkenende in 2002 voorgesteld de I/D en WIW-banen af te schaffen. In het najaarsakkoord zijn partijen overeengekomen de banen voor 2003 te behouden. Ook is daarin afgesproken dat in 2003 een discussie dient plaats te vinden over de gesubsidieerde banen. Vandaag spraken bestuurders en beleidsmakers van gemeenten, ministeries, werkgevers en werknemersorganisaties met elkaar over de toekomst na 2003.

ABVAKABO FNV stelt drie vormen van gesubsidieerde arbeid voor: reïntegratiebanen, combibanen en banen voor mensen die blijvend op gesubsidieerd werk zijn aangewezen. Mensen krijgen een tijdelijke aanstelling, en worden doelmatig gereïntegreerd. In de combibanen kunnen mensen werken en leren tegelijk. Zo doen zij ervaring op, om op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag te kunnen. Bovendien moeten er banen beschikbaar blijven voor mensen die gewoonweg niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen. De huidige I/D-banen worden omgezet in gereserveerde banen met normale arbeidsvoorwaarden.

Het plan van ABVAKABO FNV resulteert in een structureel aantal gesubsidieerde werkplekken van 35.000 en een aantal van 35.000 gereserveerde plekken om instroom in de reguliere arbeidsmarkt mogelijk te maken. Daarnaast worden in de publieke sector de komende jaren 10.000 gesubsidieerde banen omgezet in extra reguliere banen aan de onderkant van het loongebouw. Dit aantal komt bovenop de 10.000 banen die regulier worden gemaakt, zoals is afgesproken in het Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003.
Dit betekent dat het huidige aantal gesubsidieerde banen in stand blijft en de in het Strategisch Akkoord voorziene bezuiniging voor de komende jaren door een nieuw kabinet moet worden ingetrokken. ABVAKABO FNV schat dat voor het nieuwe stelsel 200 tot 300 miljoen euro extra nodig is.

ABVAKABO FNV zal zijn plannen voor de toekomst van de gesubsidieerde arbeid na de verkiezingen naar de kabinetsformateur sturen. De bond gaat er van uit dat er dit jaar absolute duidelijkheid moet komen over het stelsel van gesubsidieerde arbeid.

Meer informatie:
Janke Smit landelijk bestuurder (06) 51218410 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

Het strategisch document met de visie van ABVAKABO FNV is op te vragen bij de afdeling communicatie: (079) 3536319

16 jan 03 17:30