Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2003/174
datum
16-01-2003

onderwerp
Mestbrief
TRC 2003/332

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In vervolg op mijn toezeggingen in de brief van 17 december jl. over het mestbeleid, bericht ik u thans het volgende.

datum
16-01-2003

kenmerk
DL. 2003/174

bijlage

Ik heb zeer recent een rapport van deskundigen ontvangen over de mogelijkheden om het forfaitaire spoor binnen het stelsel van MINAS aantrekkelijker te maken. Dit vooral ter vervanging van het thans gebruikte systeem van bemonstering. Het rapport is samengesteld door het Expertise Centrum van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (EC-LNV) in samenspraak met deskundigen uit wetenschap en bedrijfsleven. Uit het rapport komt naar voren dat het versterken van het forfaitaire spoor grote impact heeft op het systeem. Het heeft gevolgen voor de milieusturing, de administratieve lasten van de sector en de uitvoeringskosten voor de overheid. In het rapport worden enkele varianten geschetst, met slechts een globale kwantificering van de gevolgen.
Zoals ik u in de brief van 17 december jl. heb gemeld wil ik over een dergelijke majeure stelselwijziging intensief overleggen met de belanghebbende maatschappelijke organisaties, alvorens hierover een besluit te nemen. In deze discussie zal ook de wens van de Kamer betrokken worden om voorraden te betrekken in de MINAS-aangifte. Het rapport zal eind volgende week beschikbaar zijn voor belangstellenden.

Ten aanzien van de toezegging om u zo snel mogelijk te berichten over de wenselijkheid en vormgeving van een aanvullend systeem van 'demping', moet ik u melden dat dit nog enkele weken extra tijd vraagt.

Mijn inzet is om het effect van een dergelijk systeem zo gericht mogelijk in te zetten voor bedrijven die door toevallige meetfouten heffingen betalen. In februari zal ik hierover nader berichten.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

ir. B.J. Odink


---