Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars zeer verontrust over toenemende autocriminaliteit

Het Verbond van Verzekeraars luidt de noodklok over de trends die blijken uit de diefstalcijfers die vandaag bekend zijn gemaakt door de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Het aantal voertuigdiefstallen is vorig jaar gestegen tot 30.785 voertuigen, waarbij met name de grote stijging van bijna 10 procent bij jonge autos (tot 3 jaar) in het oog springt.

Omdat jonge autos zonder uitzondering af fabriek beschikken over een startonderbreker, duidt deze stijging op een verschuiving naar steeds beter georganiseerde en dus zwaardere vormen van criminaliteit. Dat blijkt ook uit het feit dat steeds meer autodiefstallen plaatsvinden door middel van sleuteldiefstal en woninginbraak. Volgens het Verbond komt de veiligheid van de burger in het geding, omdat criminelen er steeds vaker niet voor terugdeinzen om zelfs zijn huis binnen te dringen om autosleutels te bemachtigen. Diefstal van jongere autos heeft bovendien een sterker effect op de schadelast, omdat juist deze voertuigen veelal tegen diefstal zijn verzekerd en het te-rugvindpercentage laag is.

Uit de diefstalcijfers van AVc komen grote regionale verschillen naar voren. Daar waar in een aantal politieregios een duidelijke daling van het aantal voertuigdiefstallen valt waar te nemen, is in andere regios sprake van een jaarlijks toenemende stijging. Het Verbond is van mening dat er een sterk verband bestaat tussen de mate van politie-inzet en de hoogte van de diefstalcijfers. Het Verbond concludeert dat de bestrijding van deze vorm van criminaliteit landelijk gezien onvoldoende aandacht krijgt van politie en het Openbaar Ministerie, en roept beide instanties op om de bestrijding van voertuigcriminaliteit een veel hogere prioriteit te geven dan momenteel klaarblijkelijk het geval is.

16 januari 2003

---