Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Geestelijke ziektes moeten serieus worden genomen

"Geestelijke gezondheid is een noodzakelijke voorwaarde voor onze gezondheid en voor ons functioneren. Geestelijke ziektes zijn reële gezondheidsaandoeningen die gekenmerkt worden door veranderingen in denken, stemming of gedrag en deze mentale, gedrags- en psychologische symptomen verlopen via de hersenen. Geestelijke ziektes zijn dus net zo reëel als somatische ziekten. En het onderscheid tussen somatische en psychische ziekten is irrelevant en onproductief." Dat zei Jan Walburg op 14 januari in de kleine zaal van muziekcentrum Vredenburg tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voorafgaande aan de Trimboslezing 2003. Het was het eerste publieke optreden van Walburg als nieuwe voorzitter van de RvB van het Trimbos-instituut. Walburg wil dat geestelijke ziektes serieus worden genomen. "Nog steeds is het makkelijker om thuis of op het werk te zeggen dat je een hartkwaal hebt dan een depressie. En nog steeds is er verschil in de reactie op zo'n mededeling. Onmiddellijke sympathie en steun voor degene met een hartkwaal en aarzeling en enige scepsis bij degene met een depressie."
Ook in wetenschappelijk opzicht is die aarzeling volgens Walburg merkbaar. "De afgelopen decennia is enorm geïnvesteerd in ambitieuze onderzoeksprogramma's op het gebied van somatische ziektes als hart- en vaatziekten en kanker.
De geestelijke gezondheid is daarbij achtergebleven. Zeer ten onrechte want volgens de WHO zijn vier van de tien oorzaken van ernstig disfunctioneren psychisch van aard. En we weten dat in de westerse geïndustrialiseerde wereld mentale -en verslavingsziekten een hogere prijs hebben voor de kwaliteit van leven dan alle cardiovasculaire ziekten bij elkaar."
Vervolgens ging Walburg in op de noodzakelijke kennisontwikkeling in de toekomst, waarbij hij een zestal hoofdlijnen formuleerde, die hij, zoals hij het noemde, graag zou willen meegeven aan de formateur van het nieuwe kabinet. Walburg: "Deze zes punten: uitbouw van wetenschappelijke kennis, tegengaan van stigmatisering, bevordering van de publieke kennis over effectieve behandeling, zekerstelling van beschikbare behandeling, toepassing van effectief gebleken interventies en de ontwikkeling van specifieke behandelvormen heb ik genoemd omdat ze naar mijn idee bevorderend werken voor positionering van de GGZ als een van de hoekstenen van een gezondheidsbeleid. De uitvoering van deze zes punten verengt de kloof tussen de somatische en de geestelijke gezondheidszorg en bevordert voor patiënten de ontwikkeling van effectieve en toegankelijke zorg." Walburg ziet hierbij ook een taak weggelegd voor het Trimbos-instituut als landelijke kennisinstituut voor de GGZ en de verslavingszorg. "Het is de missie van het Trimbos-instituut om kennis over geestelijke gezondheid om te zetten in informatie voor beleid en praktijk van de geestelijke gezondheidszorg, de verslavingszorg, en de maatschappelijke zorg. Dat betekent dat het Trimbos-instituut ernaar streeft om zijn bestaansrecht te ontlenen aan de mate waarin die ontwikkelde kennis ook daadwerkelijk wordt toegepast."
* Jan Walburg jwalburg@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.