Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Methode Zelfmanagement in de arbeidsreïntegratie

Willen psychiatrische cliënten een baan vinden en behouden, dan moeten zij greep zien te krijgen op de beperkingen die samenhangen met hun psychiatrische achtergrond. Dit zelfmanagement is het geheel aan actieve copingstrategieën die een cliënt toepast om beperkingen die voortvloeien uit psychiatrische problematiek onder controle te houden of een plaats te geven in diens leven.
Bij instellingen voor arbeidsrehabilitatie, die cliënten ondersteunen bij die inschatting, bestond behoefte aan een specifiek instrument om zelfmanagement systematisch in kaart te brengen, als onderdeel van een meer omvattend arbeidsonderzoek. Daarom is onlangs door het Trimbos-instituut, in samenwerking met zeven
arbeidsrehabilitatie-instellingen en twee reïntegratiebedrijven, een dergelijk instrument ontwikkeld. Het instrument is bedoeld om trajectbegeleiders in de arbeidsrehabilitatie en hun cliënten te ondersteunen bij het in het kaart brengen van zelfmanagement- of copingstrategieën. In het bijzonder gaat het daarbij om zelfmanagementstrategieën die een positieve of negatieve invloed hebben op het arbeidsfunctioneren. Het instrument helpt begeleiders om samen met cliënten te bepalen welke interventies (eventueel) op dat gebied nodig zijn.
Gedurende het project is een eerste concept-instrument ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek, advies en de gegevens die uit twee focusgroepen (een met professionals en een met cliënten) naar voren kwamen. Het concept-instrument is getest bij zeven instellingen voor arbeidsrehabilitatie. In totaal namen vijfentwintig cliënten en hun begeleiders deel en op grond van hun bevindingen werd het instrument aangepast.
De methode `inschatting zelfmanagement in de arbeidsreïntegratie', bestaat uit de volgende stappen: eerst vullen cliënten - daartoe uitgenodigd door de begeleider - een vragenlijst in; de begeleider voert op grond van de vragenlijstgegevens een gesprek met de cliënt, maakt dan een gespreksverslag en vervolgens evalueren begeleider en cliënt of interventies tot gewenste uitkomsten geleid hebben. Het projectverslag dat over het ontwikkelen van deze methode bij het Trimbos-instituut is verschenen bevat naast de inhoud van het instrument een verslag van het literatuuronderzoek en een verslag van de evaluatie van het concept-instrument. De diverse betrokkenen bij het project oordeelden gunstig over de kwaliteit en toepasbaarheid. Verschillende betrokken organisaties passen het instrument inmiddels op grotere schaal toe. De eerste onderzoeksresultaten suggereren bovendien dat de vragenlijst (op onderdelen) voor wetenschappelijke onderzoek geschikt is. Verder onderzoek is nodig om te kunnen vaststellen of de eerste gunstige bevindingen stand houden en welke aanpassingen eventueel nodig zijn.
Het project werd gefinancierd door het Landelijk instituut Sociale verzekeringen (Lisv), dat inmiddels opgegaan is in het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV).

Zelfmanagement van psychiatrische problematiek in de arbeidsreïntegratie; Verslag van de ontwikkeling van een inschattingsinstrument voor de arbeidsrehabilitatiepraktijk. Door Harry Michon. Te bestellen bij het Trimbos-instituut, tel. (030) 297 11 80. Kostprijs ¤ 9,-, bestelnummer AU0218.

* Harry Michon hmichon@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.