Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Gezonde School Trofee voor Tactus

Op 12 december werd aan Mieke Platenkamp, projectcoördinator voor het onderwijs bij de instelling voor verslavingszorg Tactus de Gezonde School Trofee 2002 uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs is in 1996 ingesteld om de creativiteit te belonen van functionarissen van GGD'en/of instellingen voor verslavingszorg die bijzondere initiatieven hebben genomen in het werken met het preventieproject De gezonde school en genotmiddelen van het Trimbos-instituut. Daarnaast is de prijs bedoeld om deze vernieuwende ideeën, producten of activiteiten bekendheid te geven en zo te bevorderen dat ze ook elders uitvoering kunnen krijgen.
De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van ZonMw, de Hartstichting en Trimbos-instituut, ontving acht uitgebreide en gevarieerde inzendingen, waaronder: een website, een ontwerpwedstrijd, een studiemiddag, een nieuwsbrief en een infodiskette voor scholen. De eerste prijs (een bedrag van ¤ 1.250,-) werd uitgereikt aan Mieke Platenkamp van Tactus voor de ontwerpwedstrijd `Maak er geen gewoonte van'. Dit is een preventieproject voor voortgezet onderwijs, vergelijkbaar met De gezonde school en genotmiddelen. Het is een teken- en ontwerpwedstrijd voor scholieren, georganiseerd in het kader van de afsluiting van het project in twee gemeenten. De winnende tekeningen werden afgedrukt op postcards in een oplage van achtduizend stuks. Het was een zeer verzorgde en complete inzending die een goed beeld gaf van doel en organisatie van de wedstrijd. De overdraagbaarheid naar andere instellingen is groot. De tweede prijs (¤ 1.000,-) was voor de inventarisatie `De gezonde school en genotmiddelen', als onderdeel van `Stuff op maat' van GGD Midden-Nederland. Dit is een breed opgezet preventieprogramma speciaal voor VMBO-scholen. Aantrekkelijk in dit onderzoek is dat het het genotmiddelengebruik op een school in kaart brengt en dat het bij herhaling als monitor van genotmiddelenbeleid kan fungeren. Ook het feit dat leerlingen als lid van focusgroepen een stem krijgen is een pré.
Het project `De afwasborstel: Praten over drugs helpt, vooral tijdens de afwas' van GGD Westfriesland en de Brijder Stichting kreeg de derde prijs (¤ 750,-). Bij dit project werden afwasborstels uitgedeeld tijdens ouderavonden en lessen over drugs. De jury ziet 'de afwasborstel' als goed hulpmiddel voor het creëren van een terloopse opvoedingssituatie. Bovendien trekt de afwasborstel zich niets aan van culturele grenzen; afgewassen wordt er overal.

* Aukje Sannen asannen@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.