Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Criteria ontwikkeld voor een vraaggerichte GGZ

De laatste jaren wordt er in het beleid en de praktijk van de gezondheidszorg veel aandacht geschonken aan het verbeteren van de positie van cliënten en patiënten. Vraaggerichtheid is daarbij een sleutelbegrip. Het Trimbos-instituut heeft onderzocht of dit begrip kan worden beschreven in concrete termen. Aangezien in de GGZ verschillende partijen een rol spelen, is ook gekeken of er een gemeenschappelijk kader voor vraaggerichtheid kan worden geformuleerd. Het onderzoek heeft geresulteerd in een toetsingkader voor vraaggerichtheid. Op drie niveaus zijn concrete criteria voor een vraaggerichte GGZ-instelling geformuleerd. Het blijkt mogelijk om een toetsingkader op te stellen op basis van de grootste gemene deler van de opvattingen van verschillende partijen in de geestelijke gezondheidszorg.
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat er wel degelijk overeenstemming bestaat over de kenmerken van een vraaggerichte instelling. Op basis van literatuuronderzoek en gesprekken met ervaringsdeskundigen, behandelaars, managers, verzekeraars en familieleden is het begrip vraaggerichtheid geconcretiseerd. Alle respondenten hechten veel belang aan participatie van cliënten in de zorg, zowel op individueel als op regionaal en landelijk niveau. De ervaringskennis van cliënten wordt hierbij even belangrijk geacht als de professionele kennis van behandelaren. De kern van vraaggericht werken ligt in het primaire proces en de onderzoeksresultaten tonen aan dat de echte omslag moet plaatsvinden in de relatie tussen hulpverlener en cliënt. Het blijkt verder dat instellingen ook op het beleidsterrein een vraaggerichte houding kunnen hebben. Om cliënten daadwerkelijk invloed te geven op het zorgaanbod, dienen cliëntenorganisaties te worden betrokken bij de inhoud en organisatie van het zorgaanbod. Door structureel overleg te voeren met cliëntenorganisaties kan er bovendien meer samenwerking tot stand komen en is men op de hoogte van ontwikkelingen op elkaars terrein. De respondenten zijn voorts van mening dat het realiseren van vraaggerichte zorg de meeste kans van slagen heeft als zowel cliënten als het instellingsmanagement en de medewerkers zich ten volle kunnen inzetten.
De analyse van de gesprekken heeft geresulteerd in een referentiekader voor een vraaggerichte geestelijke gezondheidszorg. Het kader omvat 21 concrete criteria, verdeeld over de uitvoeringsniveaus processen, organisatie (van medewerkers, beleid en strategie en middelen) en leiderschap. Deze criteria vormen de gemene deler van de opvattingen in het veld over de praktische uitvoering van vraaggerichtheid in de GGZ. Zij kunnen worden beschouwd als een ideaaltypische omschrijving van een vraaggerichte instelling. Aan de hand van de kenmerken kunnen cliënten, financiers en instellingen op verschillende niveaus evalueren hoe ver een instelling is met het verwezenlijken van vraaggerichte zorg. Als vervolg op dit onderzoek zullen de criteria binnenkort worden vertaald in een quick scan om de mate van vraaggerichtheid in instellingen te meten.

De vraag ontleed. Criteria voor een vraaggerichte geestelijke gezondheidszorg. Door H. van Diest, B. van Wijngaarden, J. Wennink. Uitgave Trimbos-instituut. Te bestellen via tel. (030) 297 11 80, bestelnummer 2002-5. ISBN 90-5253 -411-X.

* Henrike van Diest hdiest@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.