Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Nieuwsbrief over richtlijnontwikkeling

Eind december 2002 verscheen de eerste Nieuwsbrief GGZ-richtlijnen. Deze is verstuurd aan ca. 14.000 mogelijk geïnteresseerden. De nieuwsbrief is een uitgave van de Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling GGZ, waarvan het secretariaat gevestigd is bij het Trimbos-instituut. In de Nieuwsbrief wordt informatie gegeven over de ontwikkeling van multidisciplinaire richtlijnen in de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast is er een website rondom dit onderwerp: www.ggzrichtlijnen.nl. Om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren wordt meer en meer gewerkt volgens richtlijnen. Kort gezegd is een richtlijn in de gezondheidszorg: een aanbeveling voor het geven van de best mogelijke zorg aan een patiënt of cliënt.
Aan de basis van een richtlijn staat het onderzoek naar effectief gebleken behandelingen. Deze benadering, de Evidence Based Medicine, wordt steeds belangrijker, niet alleen in de lichamelijke of somatische geneeskunde maar ook in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Binnen de GGZ spreekt men over Evidence Based Mental Health. In Nederland wordt sinds 1999 samengewerkt om te komen tot multidisciplinaire richtlijnen in de GGZ. Hierbij zijn vele beroepsgroepen betrokken en vanzelfsprekend ook cliënten- en familieorganisaties. De Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling in de GGZ stuurt dit hele proces van richtlijnontwikkeling aan. Er zijn momenteel multidisciplinaire richtlijnen in ontwikkeling rondom depressies, angststoornissen, schizofrenie, eetstoornissen en ADHD bij kinderen en jeugdigen. Andere onderwerpen zullen volgen. Het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO en het Trimbos-instituut bieden ondersteuning in deze ontwikkeltrajecten.
De Nieuwsbrief GGZ-richtlijnen verschijnt driemaal per jaar onder verantwoordelijkheid van de Landelijke Stuurgroep. Medewerkers van het Trimbos-instituut vormen de redactie van de nieuwsbrief en de website. Via een bericht aan ggzrichtlijnen@trimbos.nl is een gratis abonnement op de nieuwsbrief aan te vragen. Ook is zo het eerste nummer na te bestellen. De Nieuwsbrief GGZ-richtlijnen is ook te vinden op de website www.ggzrichtlijnen.nl.

* Liesbeth Muis/Dion Kobussen ggzrichtlijnen@trimbos.nl
Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.