Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 16 januari 2003

Kernuitstap is politiek feit


De Groenen verheugen zich over de stemming in de Senaat vanavond waardoor de uitstap uit kernenergie definitief bekrachtigd wordt.

De veiligheidsrisico's van kerncentrales, de mogelijkheid van ongelukken of terreuraanslagen, het blijvend probleem van laag- en hoogradioactief afval, de band tussen kernenergie en kernwapens, zijn eens zo vele redenen om zo snel mogelijk te stoppen met kernenergie.

Een nucleaire uitstap is zeker niet tegengesteld aan een beleid dat werk wil maken van onze Kyotobeslissingen om het broeikaseffect tegen te gaan. Integendeel. Kernenergie is het symbool -al tientallen jaren - van een aanbodsgericht en verspillend energiemodel. De laatste decennia naam de hoeveelheid nucleaire elektriciteit toe, maar tegelijk ook de hoeveelheid CO² die in ons land werd uitgestoten.

Kernenergie staat een effectieve aanpak van het broeikasprobleem in de weg. Het leidt de middelen af van een daadwerkelijke aanpak van energiebesparing en energie-efficiëntie. Staatssecretaris Olivier Deleuze wees er tijdens het parlementair debat op dat de bouw van een grote WKK-installatie bij BASF, die hij zopas vergunde, al een even grote capaciteit vertegenwoordigde als Doel 1.

Een volwaardig beleid van energiebesparing, isolatie, ontwikkeling van warmtekracht-koppeling en hernieuwbare energie zal overigens een veelvoud van groene jobs opleveren. Los van het feit dat de komende jaren de nodige nucleaire expertise moet behouden blijven om de veiligheid van de kerncentrales in de overgangsperiode te verzekeren, om de ontmanteling mogelijk te maken en een definitieve oplossing te vinden voor het kernafval.

Johan Malcorps, Gemeenschapssenator 0496 27 59 61
Eloi Glorieux, VlaamsVolksvertegenwoordiger
Joos Wauters, Volksvertegenwoordiger

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel (02)290 91 46 fax (02)290 91 47
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/