Gemeente Baarn

Baarn onder preventief toezicht

10-01-2003

Eind 2002 heeft de Provincie Utrecht de Gemeente Baarn op de hoogte gesteld van haar besluit om de Gemeente Baarn onder preventief toezicht te plaatsen. Al enkele malen is in commissie- en raadsvergaderingen aangegeven dat het niet sluiten van het meerjarig perspectief in de begroting waarschijnlijk zou leiden tot dit strenger toezichtsniveau. De Provincie heeft aan de hand van de begroting 2003 en het daarop aansluitende meerjarenperspectief van de Gemeente Baarn, geconcludeerd dat Baarn volgens de Gemeentewet valt onder preventief toezicht.

In de Gemeentewet staat beschreven aan welke goedkeuringseisen de begroting en de jaarrekening van elke gemeente moet voldoen. Voldoen zij niet aan de gestelde eisen dan kan de betreffende Provincie bepalen dat de begroting en de daarop betrekking hebbende begrotingswijzigingen goedkeuring van Gedeputeerde Staten van de Provincie behoeven.

Voor de Gemeente Baarn betekent dit het volgende: De begroting van de Gemeente Baarn heeft goedkeuring nodig van Gedeputeerde Staten van de Provincie. Binnen 6 maanden na binnenkomst van de begroting zullen zij een beslissing omtrent de goedkeuring geven. Begrotingswijzigingen behoeven de goedkeuring van Gedeputeerde Staten. Zolang de goedkeuring van de begroting niet is verkregen, mag de gemeente, behalve in gevallen van dringende spoed, geen uitgaven doen zonder de toestemming van Gedeputeerde Staten.

Naar aanleiding van dit punt kan opgemerkt worden dat Gedeputeerde Staten verwacht in februari 2003 tot een besluit omtrent de goedkeuring van de begroting van de Gemeente Baarn te komen. De Provincie heeft besloten dat geen toestemming benodigd is voor het doen van uitgaven tot een bedrag ter hoogte van het lopende reguliere uitgavenpatroon zonder nieuw beleid, zoals dat voor de eerste vier maanden van het begrotingsjaar 2002 was begroot voor de Gemeente Baarn. Eventuele besluiten tot het doen van investeringen en nieuw beleid dienen wel met bijbehorend dekkingsvoorstel afzonderlijk ter goedkeuring te worden voorgelegd. Gedeputeerde staten gaan niet akkoord met begrotingswijzigingen die leiden tot verhogingen van het nadelig saldo zonder dat afdoende is aangetoond dat deze kostenpost onuitstelbaar en onvermijdbaar is en niet kan worden gedekt uit reeds beschikbaar gestelde budgetten. Ook een dekking ten laste van de algemene reserve (of een andere niet duidelijk bestemde reserve) wordt gezien als dekking die valt onder de verhoging van het nadelig saldo.

Na behandeling en vaststelling in de Gemeenteraad zullen alle begrotingswijzigingen ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan Gedeputeerde Staten. Pas na goedkeuring kan de wijziging toegepast worden.

De communicatie met de Provincie op ambtelijk niveau wordt intensiever om de besluitvorming rond begrotingswijzigingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. De communicatie op ambtelijk en bestuurlijk niveau wordt ook intensiever rondom de uitkomsten van het project Keuze maken en de hiermee samenhangende financiële positie van de Gemeente Baarn.

Na besluitvorming over de uitkomsten van het project Keuzes maken zal opnieuw de balans opgemaakt kunnen worden over de financiële positie van de Gemeente Baarn. Met de Provincie zal dan ook worden afgesproken dat na dit moment een evaluatie plaats zal vinden. Het voornemen is om ten tijde van het opstellen van de begroting 2004 dit evaluatiemoment verkregen te hebben.