Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

16-01-2003
Burgerlijke stand

De gemeente Achtkarspelen levert maandelijks een overzicht van de Burgerlijke Stand aan verschillende media voor publicatie. Het gaat hierbij om gegevens van geboorten, ondertrouw, huwelijken, geregistreerd partnerschap en overlijden. Achtkarspelen stopt om verschillende redenen met deze service.

De Leeuwarder Courant heeft onlangs aangegeven geen prijs meer te stellen op de gegevens van de Burgerlijke Stand. De afdeling Burgerzaken besloot daarom de gang van zaken te evalueren.

Toestemming
Op 1 september 2001 is de Wet bescherming Persoonsgegevens in werking getreden. Zonder toestemming van de betrokkene(n) is het niet toegestaan om persoonlijke gegevens te publiceren. In de praktijk wordt alleen aan aanstaande bruidsparen toestemming gevraagd en zij stellen het steeds minder op prijs dat hun huwelijk gepubliceerd wordt. Daarnaast speelt bij overlijdensaangiften nog, dat het zeer moeilijk is om voor de publicatie toestemming aan de familie te vragen. De aangifte wordt namelijk meestal door de begrafenisondernemer gedaan. Een laatste reden is dat het maken van de maandelijkse overzichten de afdeling Burgerzaken erg veel tijd kost.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


- Jorien Bakker, Bureau Communicatie, telefoon 0511 - 548144
- Brechtje Hekkema, hoofd Burgerzaken, telefoon 0511 - 548150