Samen aan de slag met je wijk

donderdag 16 januari 2003

Drie wethouders bieden hun wijken een wijksignalement en wijkuitvoeringsprogramma aan

De wethouders Judith Schouten, Robert Linnekamp en Cees Loggen overhandigen de voorzitters van vijf wijkorganisaties, waarvoor zij als gebiedswethouder verantwoordelijk zijn, maandag 20 Januari a.s. de eerste exemplaren van de voor hun wijk gemaakte concept-wijksignalementen en concept wijkuitvoeringsprogrammas. Het betreft hier de wijken Westerkoog, Rosmolenwijk, Westzaan, Oud-Koog en Wormerveer.

Het wijksignalement behelst een beschrijving van de wijk met een opsomming van plus en minpunten. Het wijkuitvoeringsprogramma geeft aan wat er in de komende twee jaar aan concrete uitvoeringsplannen voor de wijk klaar liggen. Een aantal van die plannen ligt vast, voor een aantal andere plannen geldt dat in mindere mate. In dit concept werkuitvoeringsplan is ruimte voor nieuwe ideeën en nieuwe plannen. Het wijkuitvoeringsprogramma kan gewijzigd worden. Dat kan nadat de gemeente Zaanstad met wijkbewoners en andere organisaties heeft vastgesteld of het wijksignalement klopt met de opvattingen die er in een wijk leven. Pas nadat er interactief gecommuniceerd is met alle doelgroepen komt het College van Burgemeester en Wethouders met een voorstel naar de gemeenteraad om het wijksignalement en het uitvoeringsprogramma vast te stellen.
Zaanstad heeft als één van de eerste gemeenten in Nederland deze methode bedacht om het bestuur dichter bij de burger te brengen en de burger dichter bij het bestuur. In de toekomst wil Zaanstad al haar achttien wijken op deze manier dichter bij de planontwikkeling betrekken.
Voor Zaanstad is deze wijze inspraak, communiceren, nieuw. Dat brengt meteen ook de vraag naar voren of de gekozen methodiek de juiste is. Want Zaanstad wil ook nog met dertien andere wijken communiceren over hun gebied. Daarom is het is van wezenlijk belang te weten of de nu gekozen methode ook werkt. Dat geldt voor de gemeente, maar ook met name voor bewoners en andere partijen. Daarom zijn er in dit inter-actieve proces ook evaluatie momenten ingebouwd. Gemeente en bewoners gaan samen na wat er gewijzigd, verbeterd kan worden. Juist om klantvriendelijker, klantgerichter te werken is het ambtelijk apparaat van de gemeente Zaanstad op 1 januari 2002 drastisch gereorganiseerd. Tot de kanteling behoorde ook de vorming van een Dienst Wijken met als speciale opdracht om te dienen als een verbindingschakel tussen burgers/partijen en gemeente. De Dienst Wijken hanteert de wijksignalementen en wijkuitvoeringsprogrammas als één van de instrumenten om de stem van de bewoners duidelijker volume te geven bij bestuur en ambtelijk apparaat.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 20 Januari a.s. in Theater De Burcht, Burcht 10, 1501 BA Zaandam, om 16.00 uur.