FENIT

Administratieve lasten en ICT

15-01-2003 Doel van het programma ICT en Administratieve Lasten is de bureaucratische rompslomp voor ondernemers te verminderen en de informatievoorziening van de overheid aan ondernemers te verbeteren.

Ondernemers hebben te maken met veel administratieve verplichtingen die veroorzaakt worden door de overheid. Dat leidt tot kosten en ergernissen, en verstoort het ondernemingsklimaat. Een slimme inzet van ICT kan de uitwisseling van gegevens en informatie tussen bedrijfsleven en overheid aanzienlijk makkelijker maken. Daarom heeft het kabinet samen met het bedrijfsleven het programma ICT & Administratieve Lasten 2003 - 2006 ontwikkeld, waarover staatssecretaris Wijn van Economische Zaken de Tweede Kamer in een brief heeft geïnformeerd. Het programma levert een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van het kabinet om de bureaucratie terug te dringen en regelzucht te bestrijden.

Doel van het programma ICT en Administratieve Lasten is de bureaucratische rompslomp voor ondernemers te verminderen en de informatievoorziening van de overheid aan ondernemers te verbeteren. De totstandkoming van het programma en de implementatie gebeurt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. De uitvoering van het programma begint in het SoFi-domein incl. het CBS, en het goederenvervoer in de haven.

Uitvoering van het programma betekent dat:


1. ICT ingezet wordt in de hele keten van informatie- en gegevensuitwisseling tussen bedrijven en de overheid.


2. Het Bedrijvenloket, de Overheidstransactiepoort en het Basisbedrijvenregister ontwikkeld worden. Het bedrijvenloket is één virtueel loket waar de ondernemer, op een overzichtelijke en samenhangende manier, informatie van de overheid kan krijgen en transacties kan verrichten. De overheidstransactiepoort is één adres waar de ondernemer zijn gegevens elektronisch naar kan verzenden. De Overheidstransactiepoort zorgt ervoor dat die informatie op een intelligente en veilige manier bij verschillende overheidsinstanties terechtkomt. Het basisbedrijvenregister is één register waar de kerngegevens van alle bedrijven in vastliggen. Daardoor kan de overheid met zekerheid vaststellen om welk bedrijf het gaat, kan informatie over dat bedrijf makkelijker worden uitgewisseld en wordt de ondernemer minder vaak lastig gevallen met vragen.


3. De informatie die verschillende overheidsinstanties vragen, samengevoegd en geharmoniseerd wordt zodat de ondernemer die informatie in één keer kan aanleveren. Een veelgehoorde klacht van ondernemers is dat zij vaak dezelfde of vergelijkbare gegevens aan diverse overheidsinstanties afzonderlijk moeten verstrekken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij gegevens die verband houden met de salarissen. Daarover wordt door de overheid informatie gevraagd bv door het CBS, UWV of de Belastingdienst. Voor de ondernemer is het handiger als hij deze gegevens in één keer elektronisch aan de verschillende overheden kan verzenden. De verschillende overheidsinstanties - te beginnen in het SoFi-domein en het goederenvervoer in de haven - gaan hun gegevensvraag daarom geleidelijk samenvoegen in één bericht (inhoud) en zullen de wijze waarop ze die informatie vragen harmoniseren (vorm).

Begin 2002 heeft Nederland~ICT een Raamwerk opgesteld, gericht op de vermindering van administratieve lasten. Concreet levert het Raamwerk een aantal Basisprincipes voor de opzet en realisatie van projecten ter vermindering van administratieve lasten voor drie onderscheiden architectuurvormen (organisatie, proces en gegevens). Door toetsing aan deze Basisprincipes kunnen lopende en toekomstige projecten worden ingekaderd. Het raamwerk is afgelopen jaar gebruikt om te komen tot het kabinetsvoorstel. De ICT-sector heeft daarmee getoond concrete oplossingen te willen aandragen voor de vermindering van administratieve lasten.

Op basis van het programma zullen binnenkort door de overheid diverse aanbestedingen worden gestart, die met name relevant kunnen zijn voor onze leden. De brief van staatsecretaris Wijn aan de Tweede Kamer kunt u digitaal aanvragen bij info@nederlandict.nl

copyright FENIT 2003