Femke Halsema populairste lijsttrekker in zoekmachines

GRONINGEN, 20030116 -- Femke Halsema, lijsttrekker van GroenLinks, is veruit de populairste lijsttrekker in de Nederlandse zoekmachines. Naar Thom de Graaf van D66 wordt vrijwel nooit gezocht.

In deze dagen voor de verkiezingen worden de zoekmachines in Nederland veel gebruikt om informatie in te winnen over de politieke partijen, haar lijsttrekkers en haar standpunten. Het Groningse marketingbureau Traffic4u ( www.traffic4u.nl ) onderzocht wat de populairste partijen en lijsttrekkers zijn in de Nederlandse zoekmachines.

Femke Halsema
De vrouwelijke lijsttrekker van GroenLinks steekt met kop en schouders boven de rest uit. Van de in totaal 5000 dagelijkse zoekopdrachten naar lijsttrekkers wordt er bijna 2000 keer naar Femke gezocht. Wouter Bos van de PvdA staat op de tweede plaats met ruim 1500 zoekopdrachten. De derde plaats wordt door Mat Herben bezet, hij staat met ruim 250 zoekopdrachten per dag op grote afstand. Minst populair van de grote partijen is overduidelijk Thom de Graaf van D66. Naar hem wordt slechts 100 keer per dag gezocht. Emile Ratelband valt op door het grote aantal zoekopdrachten dat hij behaalt, dit aantal is zelfs groter dan Gerrit Zalm, Jan Marijnissen en Jan Peter Balkenende. Dat Femke Halsema populair is, is op zich niet zo bijzonder. Vrouwen zijn altijd al populairder geweest in zoekmachines dan mannen, Britney Spears en Jennifer Lopez staan vaak in de top 10 van meest gezochte woorden op internet. Femke Halsema vult deze lijst nu aan, hetzij op enige afstand van eerder genoemden.

Zetelverdeling partijen in zoekmachines
Traffic4u heeft een zetelverdeling opgesteld op basis van het aantal zoekopdrachten naar de naam van een bepaalde partij. In deze peiling zou de SP veruit de grootste partij worden; op basis van het grote aantal zoekers naar hun partij behalen ze 40 zetels. Dat de persoon Wouter Bos populairder is dan zijn partij blijkt uit de geringe populariteit van de PvdA in zoekmachines. Op basis van deze cijfers behaalt de partij slechts 12 zetels. Dit zijn er minder dan de huidige coalitiepartners CDA, VVD en LPF, die op basis van hun zoekpopulariteit respectievelijk 24, 22 en 18 zetels behalen.

Vindbaarheid politieke partijen
De websites van vrijwel alle politieke partijen zijn op hun naam en op de naam van hun lijsttrekker goed vindbaar in de zoekmachines. Behalve de website van Mat Herben, deze is slecht te vinden. Wanneer iemand in Google zoekt naar 'Mat Herben' komt diegene eerder de website van de PvdA tegen dan die van de LPF.

Over Traffic4u
Traffic4u is een jong en snel groeiend zoekmachine marketingbureau uit Groningen dat zich volledig richt op Search Engine Positioning, het positioneren van bedrijven met hun producten en diensten in de zoekresultaten van zoekmachines.