Gemeente Rotterdam

Huisartsen, patiënten, Zilveren Kruis Achmea en gemeente bundelen hun krachten.

(16-01) Binnen twee jaar is iedere Rotterdammer verzekerd van huisartsenzorg. Daarvoor zetten de vier meest belangrijke partijen in de huisartsenzorg gezamenlijk de middelen in en bundelen de krachten.

Maatregelen voor verbetering van de huisartsenzorg worden in een gezamenlijk plan van aanpak neergelegd. Dit is woensdagavond bekend gemaakt tijdens een werkconferentie over huisartsenzorg in Rijnmond. Rotterdam telt ongeveer 10 vacatures en per huisarts worden steeds meer patiënten ingeschreven. Zon 4000 mensen zijn op zoek naar een huisarts. De vier organisaties zullen in een convenant vastleggen dat zij de middelen inzetten om de huisartsenzorg in Rijnmond te verbeteren. Het gaat om de Districts Huisartsenvereniging Rotterdam, Zilveren Kruis Achmea, de GGD Rotterdam en omstreken en het Regionaal Patiënten Consumenten Platform Rijnmond.

De werkconferentie is een vervolg op een bijeenkomst die vorig jaar plaatsvond. Tijdens deze bijeenkomst ontwikkelde de vier organisaties een visie voor verbetering van de huisartsenzorg.

Het initiatief voor deze samenwerking kwam van Wethouder mevrouw De Faria (o.m. Volksgezondheid). Zij heeft de belangrijkste partijen opgeroepen te praten over verbetering van de huisartsenzorg in Rijnmond. De organisaties werken aan huisartsenzorg die aansluit op de vraag van de patiënt, die aantrekkelijk is voor de praktijkzoekende huisarts en die doelmatig en goed is georganiseerd. "Het college vindt het belangrijk dat de huisartsenzorg beschikbaar is voor alle Rotterdammers. De samenwerking tussen de vier partijen is bedoeld om patiënten beter en sneller te helpen en te zorgen voor continuïteit van zorg", aldus wethouder mevrouw De Faria.

Met ruim 100 deelnemers waaronder huisartsen, beleidsmakers, vertegenwoordigers van de zorgverzekeraar en patiënten/consumentenorganisaties werden oplossingen besproken waarmee de zorg verbeterd kan worden. Wethouder mevrouw De Faria riep een ieder op om creatief te werken aan zowel oplossingen op korte termijn met als prioriteit huisvesting, als aan oplossingen op de lange termijn, bijvoorbeeld het opzetten van gezondheidscentra of het realiseren van huisartsenzorg binnen de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Andere oplossingen liggen in de werkverdeling, facilitaire ondersteuning en samenwerking. Daarbij moet rekening worden gehouden met de wensen van de patiënt. De vier partijen werken de uitkomsten van de conferentie uit in een plan. Zij zetten hun budget gezamenlijk in zodat het geld doelmatiger besteed wordt.