Socialistische Partij

SP politieke partij met beste website

16-01-2003 * Vandaag heeft de SP het Opstapje voor 2003 in ontvangst genomen. Het Opstapje is de prijs voor de beste website van een politieke partij. De website van de SP scoorde met een 8,1 het hoogste cijfer van alle partijen. Vooral op informatievoorziening en interactie met de bezoeker scoort de website goed. D66 en het CDA eindigden tweede en derde, met respectievelijk een 7,6 en een 7,5.

Het onderzoek
De websites van de politieke partijen zijn beoordeeld op informatie, de mogelijkheden tot interactie, gebruiksvriendelijkheid en vormgeving. Aan de hand van 45 criteria worden de websites van de politieke partijen door verschillende experts beoordeeld. Het is de tweede keer dat dit onderzoek uitgevoerd wordt.

Professionalisering neemt toe, maar online kansen slechts ten dele benut
Bij de test bleek dat er in het afgelopen jaar een duidelijke professionalisering heeft plaatsgevonden door de politieke partijen. Met name CDA en D66 laten een grote stijging zien in hun score. Opvallend is dat in het afgelopen jaar door vrijwel alle partijen verbeteringen aangebracht zijn aan hun website. Kroon: 'We zien een verdere inzet van internet als serieus communicatie-instrument. Het is echter jammer dat de mogelijkheden niet beter benut worden met betrekking tot interactiviteit: het is bij slechts één partij mogelijk het partijprogramma te koppelen aan je profiel.'

Personen steeds prominenter
Eveneens opvallend is dat de lijsttrekkers als persoon een meer centrale rol in de online communicatie krijgen. Kroon: 'Vergelijkbaar met de traditionele media verschuift ook op websites de nadruk van inhoud richting lijsttrekkers. Zij worden steeds belangrijker in het communiceren van de boodschap.'

Toegankelijkheid gehandicapten en allochtonen slecht
De toegankelijkheid van de verschillende websites is onvoldoende. Kroon: 'Uit het onderzoek blijkt dat bijna geen van de politieke partijen haar website heeft aangepast voor verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld voor gehandicapten en allochtonen'. De slechte toegankelijkheid voor gehandicapten is des te opvallender omdat eind 2001 alle politieke partijen de intentieverklaring van 'Drempels Weg' hebben ondertekend waarin zij beloofden hun website te verbeteren.

Over het Opstapje
Met het Opstapje willen Clockwork, Overheidslinks.nl en Stichting Rekenschap een impuls geven aan de kwaliteit en toegankelijkheid van de websites politieke partijen. De prijs bestaat uit een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt beeldje. De prijs is ook in 2002 uitgereikt en ging toen eveneens naar de SP.

Bron: www.overheidslinks.nl

zie ook Het beoordelingsrapport van de verschillende websites