Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 16 januari 2003

PvdA: Minister De Geus morrelt aan WAO

PvdA Tweede-Kamerlid Saskia Noorman - Den Uyl vraagt zich af hoe betrokken en betrouwbaar het CDA is. CDA-minister De Geus belooft in de Tweede Kamer met z'n hand op het hart dat het in december uitgelekte WAO-voorstel (beroepsrisico/risque professionel) niet in opdracht van de minister is geschreven. Nu blijkt uit een artikel in Trouw dat hij zelf al die tijd bezig is geweest die keiharde maatregel wel degelijk uitgevoerd te krijgen.

Keihard omdat mensen met een levensbedreigende ziekte of een ernstig letsel dat na het werk wordt opgelopen, geen of een lagere looncompensatie voor hun arbeidsongeschiktheid meer krijgen en de bijstand ingaan. Daarnaast wil dit kabinet een partnertoets hebben in de IOAW (bijstand). Dat betekent dat iemand met een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en een verdiende partner zelfs geen bijstand meer krijgt (IOAW). Waar is dat sociale gezicht van het CDA? Het is onvoorstelbaar dat een CDA-minister van Sociale Zaken al maanden bezig is zo'n maatregel uitgevoerd te krijgen.

'Minister De Geus morrelt aan de WAO. Er ligt een WAO-akkoord van de SER op tafel. Als het CDA dat voorstel van werkgevers en werknemers nu eens gewoon omarmt kan CDA-minister De Geus al dat zogenaamde illegale werk van zijn ambtenaren in de prullenbak gooien. Maar dan echt', aldus Saskia Noorman - Den Uyl.

De PvdA vraagt zich af of CDA-lijsttrekker Balkenende instemt met de plannen van minister De Geus. Heeft hij vertrouwen in zijn partijgenoot die nog geen maand geleden ervan uit ging dat het wetsvoorstel risque professionnel in 2003 naar de Kamer zou gaan, terwijl hij in de Kamer heeft beweerd dat hij nooit de opdracht tot het schrijven van een dergelijk voorstel heeft gegeven?