Provincie Overijssel

Provinciaal debat over integratie

In Overijssel wonen mensen met tientallen verschillende nationaliteiten. Bevolkingsgroepen die over het algemeen broederlijk naast en met elkaar leven. De gebeurtenissen van de afgelopen jaren laten echter zien dat saamhorigheid onder druk kan komen te staan en zelfs kan omslaan in vijandigheid.

Hoog tijd om met elkaar in debat te gaan en de schijnwerpers te richten op multicultureel Overijssel, want: hoe tolerant zijn wij eigenlijk? Het debat is vorig jaar - naar aanleiding van de aanslagen in de VS en de oorlog in Afghanistan - voor het eerst gehouden.

Stand van zaken

Om de stand van zaken in Overijssel te peilen, organiseert de provincie Overijssel samen met het Steunpunt Minderheden Overijssel het debat op 16 januari 2003. Deze bijeenkomst is niet alleen voor allochtonen en hun organisaties of mensen die zich professioneel met andere culturen bezighouden.

"Integendeel", meent gedeputeerde Kristen, portefeuillehouder voor welzijn en grote steden. "Ik daag u, de inwoners van Overijssel, uit aan dit debat deel te nemen. Laat weten wat u van de Overijsselse multiculturele samenleving vindt, wat goed gaat en wat beter of anders moet."

Het is volgens Kristen belangrijk te weten wat we van elkaar verwachten. Allochtonen van autochtonen en autochtonen van allochtonen. "Dat alleen al voorkomt een hoop misverstanden, teleurstellingen en onbegrip."

Beleid versus realiteit

Het integratie- en asielbeleid staat hoog op de politieke agenda in Den Haag. Het beleid van de afgelopen jaren lijkt echter niet het gewenste effect te hebben gehad. Waait in Overijssel dezelfde wind of pakt de provincie het anders aan?

"Er zijn in Overijssel gelukkig geen grootstedelijke problemen zoals in het westen van het land en die problemen willen we hier ook niet krijgen", meent Kristen. "Om een goed leefklimaat te behouden, moet je in ieder geval met elkaar in gesprek gaan en blijven en samen ook projecten ontwikkelen."

Hoewel de provincie geen wettelijke taak heeft in het integratiebeleid, houdt zij zich allerminst afzijdig van de dagelijkse praktijk. Met de pas opgestelde nota Integratiebeleid 2001 - 2004 speelt het provinciebestuur zoveel mogelijk in op de behoefte die leven in Overijssel.

"Wij werken hard aan het samenbrengen van verschillende partijen. Onze meerwaarde ligt dan ook op het gebied van (financiële) ondersteuning, het aanjagen van nieuwe ontwikkelingen en het regisseren van activiteiten die de gemeenten overstijgen", aldus Kristen.

Participeren

Het meest actuele voorbeeld is natuurlijk het aankomende Minderhedendebat. Daarnaast is er vanuit het provinciebestuur ook aandacht voor de wijze waarop allochtonen kunnen participeren in de samenleving. Niet alleen het spreken en schrijven van de taal, maar ook werk is belangrijk om deel te nemen aan het dagelijks leven.

Met de ondersteuning van diverse projecten bespoedigt Overijssel de instroom van verschillende groepen in bijvoorbeeld de jeugd- en ouderenzorg en het vrijwilligerswerk. Ook organiseert de provincie jaarlijks een lunchconcert, waar u kunt genieten van diverse internationale muziekstijlen. Regelmatig zijn er bijeenkomsten en tentoonstellingen over andere culturen, zoals momenteel 'Bloem der natie' in het Zwolse Ecodrome.

Kortom: allerlei initiatieven om de ogenschijnlijke kloof tussen nieuwkomers en de Overijsselaars te verkleinen. Maar is het voldoende ?

Uw ideeën en acties worden daarbij ook op prijs gesteld. Wij zien u daarom graag op 16 januari aanstaande om 19.00 uur in het provinciehuis te Zwolle voor het Minderhedendebat.