Ingezonden persbericht

IBM's KidSmart-programma in Nederland van start op 16 januari a.s.

Kom ook weer naar school!

Na een succesvolle lancering in andere landen gaat op 16 januari 2003 in Nederland het IBM-programma 'KidSmart' van start. Met KidSmart wil IBM jonge kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar bekend maken met computers. Dit doet IBM door speciale computers te schenken aan basisscholen in Nederlandse achterstandswijken.

De eerste school in Nederland die van start gaat met KidSmart, is peuterspeelzaal 't Klimhof in Den Haag. Op 16 januari 2003 zal Pierre Heijnen, de Haagse wethouder van onderwijs, een KidSmart-computer in ontvangst nemen. Van dit belangrijke moment kunt u ook getuige zijn. En als u nog even blijft, maakt u tevens een interessante discussie mee over het belang van computers in het Nederlandse onderwijs.

Over het thema 'computers in de klas' is in de media al menig woord gewisseld. Tegenstanders zetten vraagtekens bij de educatieve doelmatigheid van computers. Het verkleinen van klassen en het verbeteren van de lerarenopleiding zouden meer voordelen opleveren. Maar hoe is dit te realiseren met het huidige lerarentekort? Voorstanders zien de inzet van computers als een groot voordeel op scholen waar door gebrek aan leerkrachten lessen niet doorgaan en leerlingen naar huis worden gestuurd. Daar wordt tegen ingebracht dat onderwijssoftware te eenvormig zou zijn om te kunnen omgaan met de uiteenlopende vaardigheden in een klas. De KidSmart-computer heeft inmiddels het tegendeel bewezen.

Joop Wijn, staatssecretaris van Economische Zaken, Bart Fehmers, algemeen directeur van IBM Nederland, en Jacqueline Jurna, hoofd van Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO), hebben elk hun visie op dit thema. Zij doen deze uit de doeken meteen nadat de school uitgaat. Komt u speciaal voor deze discussie, zorg er dan voor dat u net zoals in uw schooljaren op tijd bent. Dan mist u niets van deze interessante les.

Het exacte programma van 16 januari 2003 is als volgt:

13:30-13:45 Ontvangst
13:45-14:15 Officiële overdracht eerste KidSmart-computer aan Pierre Heijnen
14:15-14:45 Gelegenheid voor kinderen om voor het eerst met de computers te spelen en voor pers om foto´s te maken en te filmen

14:45-15:00 Ontvangst discussie-onderdeel
15:00-16:00 Discussie met Joop Wijn, Bart Fehmers en Jacqueline Jurna

Locatie: Peuterspeelzaal ´t Klimhof, Ambachtsgaarde 1, Den Haag.

Inschrijven kan door op deze e-mail te replyen. Wilt u daarin aangeven of u bij het hele programma aanwezig zult zijn, bij de officiële overdracht of bij het discussie-onderdeel?

Bijgevoegd vindt u ter informatie het persbericht over KidSmart. Tot de 16e, op school!

Met vriendelijke groet,

IBM Nederland N.V.
Etta Pouw

IBM lanceert KidSmart-programma in Nederland

Schenking aan scholen maakt voor jonge kinderen computeronderwijs mogelijk

Amsterdam, 7 januari 2003 - Op 16 januari a.s. gaat IBM Nederland van start met een nieuw e-learning-programma onder de naam 'KidSmart'. Dit programma maakt deel uit van IBM's streven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. KidSmart werd eerder met succes in andere landen geïntroduceerd. In het kader van dit programma schenkt IBM speciale KidSmart-computers aan basisscholen in achterstandswijken in Nederland.

Jonge kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar worden op deze manier spelenderwijs bekend gemaakt met de werking van computers. Op 16 januari krijgt peuterspeelzaal 't Klimhof in Den Haag als eerste school in Nederland een computer overhandigd. Pierre Heijnen, de Haagse wethouder van onderwijs, zal de computer in ontvangst nemen. In het KidSmart project werkt IBM samen met businesspartner Triangle en verschillende onderwijsbegeleidingsdiensten waaronder HCO, CED Groep en OCGH.

In totaal wil IBM in Nederland dit jaar 250 KidSmart-computers doneren. Om ervoor te zorgen dat de jonge kinderen én de leerkrachten goed met de computers omgaan, gaat IBM de leerkrachten trainen. Zo kunnen zij de voordelen van computertechnologie op een effectieve manier overbrengen, afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

De Young Explorer Early Learning Centres, zoals de speciale KidSmart-computers zijn gedoopt, zijn speciaal bestemd voor jonge kinderen en hebben de vorm van kleurrijke werkplekken die tegen een stootje kunnen. De computers werden gezamenlijk ontwikkeld door drie bedrijven: de hardware is van IBM, het 'omhulsel' van Little Tykes, de educatieve software werd ontwikkeld door Edmark. Little Tykes is een van oorsprong Amerikaanse fabrikant van kwalitatief hoogstaande, innovatieve kinderproducten. Edmark is een grote ontwikkelaar en uitgever van educatieve software voor kinderen.

KidSmart werd voor het eerst geïntroduceerd in 1998 in de Verenigde Staten. Na een succesvolle pilot volgde een jaar later de officiële start. Daarna volgden Europa en Zuid-Afrika. In totaal doneert IBM 21.300 Young Explorer Early Learning Centres wereldwijd. IBM bereikt met het programma meer dan 250 steden, meer dan 500 lagere scholen en duizenden kinderen.

Meer informatie over het internationale KidSmart Early Learning Program is te vinden op http://www.ibm.com/ibm/ibmgives/edc/index.htm.

Over IBM
IBM is 's werelds grootste technologie bedrijf, met meer dan 80 jaar ervaring in het ondersteunen van ondernemingen op het gebied van innovatie. In samenwerking met haar business partners biedt IBM een uitgebreid scala aan services, oplossingen en technologie welke klanten, klein en groot, in staat stellen de voordelen van e-business te realiseren.

Voor meer informatie
IBM Nederland N.V.
Etta Pouw
T 020 513 42 28
F 020 617 76 00
M 06 22 56 99 72
E etta_pouw@nl.ibm.com