Ingezonden persbericht


Steunpunt Minderheden Overijssel
expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Persbericht, 14 januari 2003.

'Hoe tolerant zijn we eigenlijk?'

Provinciaal Minderhedendebat
Op donderdag 16 januari organiseert het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO), samen met de provincie Overijssel, voor de tweede keer een Provinciaal Minderhedendebat. Doel is met sprekers en bezoekers te debateren over het integratiebeleid in Overijssel. Thema is dit keer: 'Hoe tolerant zijn we eingelijk?' Centraal staan eigen ervaringen in het dagelijkse leven en werk en de tolerantie in beleid en bestuur. Het debat vindt plaats in het Provinciehuis, Luttenbergstraat 2 in Zwolle en duurt van 19.00 uur tot 21.45 uur.

In gesprek blijven
Het eerste debat organiseerde SMO in 2001 kort na de aanslagen van 11 september. Aanleiding was de daardoor ontstane maatschappelijke onrust. Sindsdien is er veel gebeurd. Het integratie- en asielbeleid staat prominent op de politieke agenda en de discussie over de multiculturele samenleving en integratie van minderheden wordt in brede kring gevoerd. Reden te meer om met elkaar in gesprek te blijven en in alle openheid te debateren.

Betrokken bij multiculturele samenleving
Dit tweede debat gaat over alle zaken die te maken hebben met het integratiebeleid in Overijssel, maar nu met tolerantie als invalshoek. Er komen zowel allochtone als autochtone burgers en politici aan het woord. Het debat is bedoeld voor iedereen die zich bij de multiculturele samenleving betrokken voelt als burger, professional of als bestuurder.

Debat met vuurwerk
Het vorige debat trok bijna tweehonderd bezoekers uit heel Overijssel met zeer uiteenlopende achtergronden. Zowel allochtonen en vertegenwoordigers van allochtone organisaties waren aanwezig als autochtonen. Er werd stevig gedebateerd en aan alle kanten werd de behoefte tot gesprek gesignaleerd. De reacties vanuit de doelgroep op het naderende debat zijn tot nu toe zodanig dat het SMO ook dit keer weer op een grote opkomst rekent en een debat met inhoudelijk veel vuurwerk.

Programma
19.30 Inleiding: Geert Jansen, Commissaris van de Koningin 19.40 Presentatie programma van de nieuwe Provinciale Stuurgroep Politieke Participatie door Stefan Batawangge 19.45 Discussie over tolerantie in dagelijks leven/werk met Ayhan 19.45 'Tafel van drie': themadiscussie over eigen ervaringen met tolerantie in het dagelijkse leven/werk Ayhan Aktas (lid Platform Kleurrijke Samenleving Enschede-West) Sara Souhuwat (voorzitter van Stichting Masohi uit Deventer) Youssef Bakkali (bestuurslid Stichting Islamitisch Arabisch Onderwijs en Cultuur) 20.25 Pauze met optreden van gitarist Alino Basisa 20.50 'Tafel van vier': themadiscussie over tolerantie in beleid en bestuur Jan Kristen, gedeputeerde provincie Overijssel
Theo Schouten voorzitter SMO
Cecil Arda, kroonlid Raad voor Maatschappelijke Ontwikkelingen Erik Snel, bijzonder hoogleraar intercultureel bestuur 21.35 Afsluiting door gedeputeerde Jan Kristen 21.45 Einde

Discussieleider: Han Pape, hoofdredacteur opinieweekblad De Roskam

Embargo tot 16 januari:
Uitsluitend de hier vermelde informatie valt onder embargo tot en met donderdag 16 januari: Tijdens het Minderhedendebat wordt de Adviesraad Minderheden Overijssel in oprichting gepresenteerd. (AMO i.o.) Deze provinciebrede adviesraad (in oprichting) bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende allochtonen organisaties in Overijssel en gaat zich bezig houden met alle participatievraagstukken in onze provincie. Vertegenwoordigers van de AMO i.o. zijn tijdens het debat aanwezig.