Openbaar Ministerie

Succesvolle BRT-aanpak van landelijk opererende criminelen

16-01-2003

In de maanden september t/m december 2002 zijn twee Bovenregionale Recherche Teams (BRTs) gestart, die zich richten op het aanhouden van verdachten die stelselmatig misdrijven plegen in meerdere regios. Voor de burger gaat het dan vaak om een zeer ergerlijke vorm van criminaliteit. Het eerste BRT was gericht op het aanhouden van daders die zich bezighielden met bedrijfsinbraken in Noord- en Oost Nederland. Het tweede onderzoek richtte zich op een dader die overvallen pleegde op bedrijven (waaronder midden- en kleinbedrijven, zoals een aantal winkels). Beide onderzoeken zijn afgerond en worden ter beoordeling ingezonden aan het OM Arnhem.

Het eerste onderzoek richtte zich op een dadergroep uit Utrecht, die zich op grote schaal bezighield met bedrijfsinbraken. De groep ging in wisselende samenstelling op pad en vaak schakelde men bij de inbraken het alarm uit door sensoren af te plakken. Er werden voornamelijk computerapparatuur, beamers en plasma-tv's weggenomen. In de genoemde drie maanden werden er in dit onderzoek 14 verdachten aangehouden, waaronder de vaste heler van de groep. Hiervan zitten nog 6 verdachten in voorlopige hechtenis. Geen van de verdachten had werk of een uitkering. De aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij 25 zaken, waaronder een overval op een MacDonalds en de brandstichting van wijkcentrum De Baten in Nieuwegein, wat een miljoenenschade opleverde. Aan deze laatste twee zaken is aandacht besteed in Opsporing Verzocht. Bij huiszoekingen is een aantal goederen, afkomstig van misdrijven, in beslag genomen, waaronder twee vuurwapens.

Het tweede onderzoek was gericht op het aanhouden van een dader die zich stelselmatig bezighield met het plegen van overvallen op bedrijven (waaronder een aantal winkels). Dit bracht naast bedrijfseconomische schade ook veel emotionele schade. Het MKB heeft hierover veelvuldig zijn nood geklaagd. In Zeeland werd een 24-jarige Eindhovenaar in een bungalowpark, waar hij was ondergedoken, aangehouden. De man bleek een gelegenheidsovervaller: hij koos zijn objecten willekeurig, waarbij hij uitging van de aanwezigheid van geld. De aangehouden persoon wordt verdacht van het plegen van 14 overvallen, voornamelijk in het zuiden en oosten van het land. De man zit nog in voorlopige hechtenis. De man gebruikte bij de overvallen een, niet van echt te onderscheiden, imitatie-vuurwapen en een mes. Deze zijn in beslag genomen. Een aantal slachtoffers van de overvallen heeft grote psychische schade opgelopen is nog niet aan het werk. Van getuigen heeft de politie zeer goede informatie gekregen, welke leidde tot identificatie en opsporing van de dader.

De BRT's, die zijn samengesteld uit politiemensen van de negen noordelijke en oostelijke politiekorpsen hebben gedurende de onderzoeken nauw samengewerkt met de politiekorpsen Utrecht (eerste onderzoek) en Zuid-Holland Zuid (tweede onderzoek).

De BRT's zijn in het leven geroepen, omdat de kracht van opsporing zit in samenwerking. Het OM en de politie beogen met behulp van de BRT's een efficiëntere en doeltreffender bovenregionale samenwerking. De genoemde resultaten van de BRT's in Noord- en Oost Nederland, met als centrumkorps IJsselland, zijn hiervan een bewijs.