NIPO

16 januari 2003

Nederlanders stemmen massaal op "vroeger"

Den Haag, 16 januari 2003 - Uit onderzoek uitgevoerd door het NIPO blijkt dat meer dan 4 miljoen Nederlandse kiezers op diverse terreinen terug willen naar het goede en degelijke van vroeger. Het blijkt zelfs dat dit gevoel zo sterk onder kiezers leeft dat een partij die haar partijprogramma hierop afstemt en de boodschap goed over het voetlicht brengt, mag rekenen op meer dan tien zetels. Het onderzoek is van 12 tot en met 14 januari uitgevoerd in opdracht van een nieuwe partij, Lijst Vroegâh. Op de website www.vroeger.nl kunnen Nederlanders direct invloed uitoefenen op het partijprogramma door eigen programmapunten toe te voegen.

Belangrijkste conclusies uit het onderzoek onder 2000 respondenten:


* 80% van de Nederlanders is van mening dat "leraren meer middelen moeten krijgen om leerlingen weer de juiste normen en waarden bij te brengen". Opvallend is dat dit met name onder jongeren nog sterker leeft dan onder ouderen. Daarbij geeft meer dan 50% de voorkeur aan "het geven van gele en rode kaarten bij wangedrag van leerlingen" en "moet strafwerk weer versterkt worden ingevoerd".

* Op de vraag hoe de Nederlandse economie weer het best gestimuleerd kan worden antwoordde gemiddeld 52% "door verlaging van de BTW naar het oude tarief van 12,5%" en 47% dat "het kwartje van Kok moet worden teruggegeven".
* Tevens blijkt dat één op de drie consumenten (met name in de zuidelijke provincies) vindt dat de horeca naast de huidige prijslijst "ook de oude prijzen voor invoering van de euro op zijn lijst moet vermelden".
* Op de vraag of men zou stemmen op een politieke partij die al het goede van vroeger in ere wil herstellen antwoordt 7% "zeker" en 29% "waarschijnlijk wel". Dit is opgeteld 36%, wat neerkomt op 4 miljoen
kiesgerechtigde Nederlanders. Opvallend is dat juist inwoners van Den Haag (en ook inwoners uit de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland) het goede van vroeger terug willen. Amsterdammers hunkeren een stuk minder naar vroeger.

Nieuwe partij en website
Lijst Vroegâh van grondlegger Cor Kouwenaar heeft een speciale website opgericht waarop Nederlanders kunnen vermelden wat zij vroeger beter vonden in vergelijking tot nu. Deze programmapunten kan men toevoegen op
www.vroeger.nl. De site vermeldt tevens het huidige partijprogramma en de partijbeginselen.

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron: NIPO, het marktonderzoekinstituut te vermelden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.vroeger.nl of contact opnemen met Dick van der Lecq (tel: 020-5161 000) of met Remco Frerichs (tel: 020-5225 479).