Ingezonden persbericht

Kokkelvisserij in omstreden delen Waddenzee is begonnen

GRONINGEN, 20030116 -- Een drietal kokkelschepen zijn gisteren begonnen met het vissen op het Posthuiswad bij Vlieland. Ook vanuit de haven van Lauwersoog zijn schepen met de bestemming Simonszand vertrokken. De beide gebieden waren sinds 1998 om ecologische redenen voor schelpdiervisserij gesloten. De vissers maken gebruik van een omstreden vergunning welke door staatsecretaris Odink (LPF) in oktober is afgegeven. Het is voor de eerste keer dat er in januari op kokkels wordt gevist.

De Stichting Wilde Kokkels vindt het volstrekt onverantwoord om in de koudste maand van het jaar op schelpdieren te vissen. Uit alle onderzoeken blijkt dat de wadvogels juist in januari veel voedsel nodig hebben. Bovendien trekken de schelpdieren zich in de winter diep in de bodem terug. De vissers zullen dan ook een groter deel van de wadbodem moeten opzuigen om toch genoeg kokkels binnen te kunnen halen.

Het vissen in januari is bovendien in tegenspraak met eerdere beloftes vanuit de kokkelsector. In het beleidsplan "Uit de Schulp" geven de vissers een aantal voorwaarden waaraan ze zichzelf willen houden. Vissen in januari is niet alleen in strijd met het voornemen om minder bodemberoering te veroorzaken, maar is ook in conflict met de belofte om genoeg voedsel voor de vogels te laten liggen.

"Het is duidelijk dat de vissers hun eigen voornemens niet serieus nemen. Zodra er een mogelijkheid ontstaat om geld te verdienen vergeten ze hun eerdere woorden. Dit is duidelijk een geval van het ene zeggen, en het andere doen ", aldus Martijn de Jong, woordvoerder van Wilde Kokkels.

Tegen de door Odink afgegeven vergunning maakten een tiental natuurorganisaties bezwaar, waaronder Natuurmonumenten, Faunabescherming en Wilde Kokkels. Ook het onderzoeksinstituut NIOZ diende een bezwaarschrift in. De vergunning is als gevolg van deze bezwaren in totaal twee maanden geschorst geweest. De sector kon in deze periode doorvissen in de 69% van de Waddenzee die voor kokkelvisserij is gereserveerd. Door een uitspraak van de Raad van State is de schorsende werking opgeheven. Hierdoor is het voor de vissers alsnog mogelijk om ook in de gesloten gebieden te gaan vissen.

Het bekende Posthuiswad wordt momenteel door de OD4, Y172, en de HA24 bevist. De wadplaten onder de kust van Vlieland vormen samen met de Kroonspolders een internationaal gezien belangrijk natuurgebied. Staatsbosbeheer heeft vanwege deze waarde per 1 januari 2003 een gedeelte van het gebied in beheer gekregen. Het valt dan ook te betreuren dat net nu een deel van het Posthuiswad goed beschermd is, van het andere deel de bescherming tijdelijk wordt verwijderd waardoor de vissers daar hun gang kunnen gaan. Uit onderzoek blijkt dat de effecten van eenmalige bevissing op kokkels nog jaren later aanwezig zijn.



Ingezonden persbericht