Gemeente Rotterdam

Rotterdam stelt Rijk versoberde Maasvlakte 2 voor

(15-01) Rotterdam vraagt het nieuw te vormen kabinet 0,6 mld. euro bij te dragen aan een vereenvoudigde Maasvlakte II. Deze vereenvoudigde vorm heeft geen eigen haveningang en kost 1,2 mld. euro minder dan een luxe variant mét eigen haveningang. De kosten voor deze vereenvoudigde Maasvlakte II bedragen 2,3 mld. euro.

Rotterdam wil graag in 2005 met de aanleg starten zodat in 2007/2008 de eerste bedrijfsvestigingen kunnen plaatsvinden. Wethouder haven en economische zaken Wim van Sluis heeft om een aantal redenen haast met de aanleg van Maasvlakte II. Op de huidige Maasvlakte is nauwelijks nog ruimte voor uitbreiding van bedrijven of vestiging van nieuwe bedrijven. Verder wil Rotterdam bestaande, oude havengebieden in de stad herontwikkelen voor zowel woningen, recreatie als kantoren. Daar moet ruimte gecreëerd worden. Voor een deel van de huidige bedrijven in deze Waalhaven, Eemhaven en Merwehaven moet op termijn dus sruimte elders worden gevonden.

Bovendien heeft Rotterdam te maken met een verjonging van haar populatie. Dat betekent in de toekomst een groeiende vraag naar banen. Rotterdam is daardoor gedwongen meer werkgelegenheid te creëren en heeft bedrijfsruimte nodig.

Wethouder Van Sluis hoopt dat de rijksbijdrage aan de aanleg van Maasvlakte II wordt opgenomen in het regeerakkoord van het nieuw te vormen kabinet.