FNV

FNV onderzoekt, samen met ROC studenten, het minimabeleid in Zuidwest Nederland.

De FNV doet elk jaar het onderzoek `Gemeente Wees Minimaal Sociaal'. Dit jaar gaan voor het eerst tweede jaars studenten; Juridisch Medewerker Openbaar Bestuur, van het Zoomvliet College, onderdeel van ROC West Brabant, meewerken aan het onderzoek. Met dit onderzoek toetst de FNV de kwaliteit van het gemeentelijk minimabeleid èn geeft jongeren de mogelijkheid een kijkje in de keuken van de gemeente te nemen.

De FNV wil jongeren met deze samenwerking tevens kennis laten maken met het vakbondswerk, en met de problemen rondom de minima, en is ervan overtuigd dat jongeren een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het onderzoek, dat overigens ook nog goed aansluit bij hun opleiding. De FNV verwacht 100% medewerking van alle 38 gemeenten in Midden- en West Brabant en Zeeland; van Terneuzen tot met Tilburg. De studenten houden één gesprek met de wethouder en/of hoofd sociale dienst van verschillende gemeenten.

Bij het einde van het onderzoek willen de jongeren in een slotconferentie naast de presentatie van de FNV-uitkomsten aan alle gemeenten die hebben meegedaan en aan de provincie, ook hun eigen analyse presenteren. Hierin zullen zij de meest opvallende (goede en slechte) voorbeelden toelichten. Tevens wordt de gemeente met de meeste openheid, transparantie en de beste resultaten uit de regio voorgedragen. Het is niet alleen belangrijk te weten hoe het een en ander geregeld is binnen een gemeente, maar het is zeker zo belangrijk om jongeren op jonge leeftijd te betrekken bij lokale maatschappelijke vraagstukken.

j.breen@vc.fnv.nl en els.westdijk@vc.fnv.nl