Gemeente Goes

Uit de gemeenteraad van januari

Elke maand vindt u op deze pagina een toelichting op de besluitvorming in de gemeenteraad die doorgaans plaatsvindt op de derde donderdag van de maand. Donderdag 16 januari kwam onder andere aan de orde:

Beschikbaarstellen van een krediet voor de aanleg van een skeelerbaan/ijsbaan in Goes-Zuid
De gemeenteraad had al 360.000,-- beschikbaar gesteld voor een multifunctionele accommodatie in Goes-Zuid. Inmiddels is het pompgebouw neergezet bij de ijsban. Om van de nood een deugd te maken is het gebouw uitgebreid voor de ijsbaan zodat er nu een vorstvrije ruimte is voor de veegwagen en opbergruimte voor skeelers. Ook komt er een toiletvoorziening. Door deze voorzieningen en het onderhoud is 143.000,-- meer nodig dan de raad beschikbaar had gesteld. Een aantal fracties stelde voor om het middenterrein te gebruiken voor bijvoorbeeld een kunstschaatsbaan. Wethouder Van Ewijk antwoordde de raadsleden dat een gedraineerde grasmat onverenigbaar is met natuurijs en dat daarmee het drainagesysteem wordt vernield. Verder waren alle fracties blij na lange tijd nu eindelijk de accommodatie er kan komen en zij gingen akkoord met het extra krediet voor de baan.

Vaststellen van het Beleidsplan Abw, Iaow en Ioaz 2003 De gemeenteraad heeft het Beleidsplan Abw, Iaow en loaz 2003 vastgesteld. Met één onderdeel in het plan ging een meerderheid in de gemeenteraad niet akkoord. Dat is de financiering van de gesubsidieerde banen (voorheen de Melkertbanen). De meerderheid van de raad, het CDA, de VVD en SGP/ChristenUnie willen een vacaturestop voor het gesubsidieerde werk. Dit heeft alles te maken met de bezuinigingen die het kabinet vorig jaar aankondigde. Het college van burgemeester en wethouders stelden echter voor een flink wat geld beschikbaar te stellen om het huidig aantal banen in ieder geval te behouden tot er meer duidelijkheid is van het kabinet. Het college denkt dat pas deze zomer die duidelijkheid er komt. De PvdA, GroenLinks en D66 delen de mening van het college en dienden een motie in om hun standpunt kracht bij te zetten. Daarop kwamen de andere partijen met een tweede motie waarin zij aandrongen op een vacaturestop, waarbij zij wel aantekenden dat er een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die binnenkort een gesubsidieerde baan zouden krijgen.
Na stemming bleek dat een meerderheid van de gemeenteraad voor een vacaturestop is bij de gesubsidieerde banen (ID en WIW-banen).