Staatsbosbeheer

16 januari 2003

Op Schouwen-Duiveland gaan de boswachters de komende tijd meer aandacht schenken aan overtredingen in de natuur. Het is gebleken dat bezoekers van de natuurgebieden niet altijd even goed op de hoogte zijn van wat nu wel en niet toegelaten is in bepaalde gebieden, de aanwezige borden worden vaak slecht gelezen, regels worden soms niet nageleefd.

Door de toegenomen druk van onder andere loslopende honden op de natuur en signalen van mensen die overlast ervaren van loslopende honden zijn de boswachters genoodzaakt handhavend op te treden. Loslopende honden en ATB-ers zijn welkom, in de speciaal daarvoor gezoneerde gebieden.

Waarom zonering van losloopgebied voor de hond? De aanwezige natuurwaarden waaronder grondbroeders, zoogdieren en rustende vogels en de behoefte van recreanten die minder gecharmeerd zijn van loslopende honden zorgen ervoor dat er afspraken gemaakt zijn wat betreft de zonering van loslopende honden.
De natuurorganisaties willen dat zoveel mogelijk doelgroepen van de natuur kunnen genieten en dat natuur de mogelijkheid heeft zich verder te ontwikkelen. De boswachters zijn bevoegd om de mensen die zich niet aan de afspraken kunnen houden te bekeuren. Aangelijnde honden mogen overal mee.
Er zijn op Schouwen-Duiveland 5 terreinen aangewezen waar honden los mogen lopen namelijk: een smalle strook langs de zuidkant van de Boswachterij Westerschouwen tussen de campings en het bos, Oostkant van de Schelphoek en het eerste deel van de duintjes op de Schelphoekhaven, Gardabos tussen Haamstede en Renesse, Weelzicht in Schuddebeurs, in de Zepeduinen bij de bunker aan de Moolweg en langs de Oostkreek in Ouwerkerk. Bebording maakt duidelijk of de hond aan de lijn moet of los mag in het gebied.

En de mountainbikers?
Schouwen-Duiveland kent vele aantrekkelijke fietsroutes: het Watergat-Duinhoevepad, Zierikzee-Schelphoek,
Oosterscheldekering-Burghsluis, Fietspad Heernisweg tussen Den Osse en Brouwershaven. In Boswachterij Westerschouwen is een speciale ATB-route van ongeveer 6 km aangelegd, het start- en eindpunt is op het parkeerterrein van de A. v.d. Weijdeweg in Burgh-Haamstede. Boswachters moeten helaas mountainbikers er soms op wijzen dat ze enkel daar waar het is toegestaan mogen fietsen. Om het voor iedere bezoeker prettig te houden is het nodig dat mountainbikers andere recreanten tijdig en vriendelijk waarschuwen indien nodig en geen onnodig lawaai maken. Het spreekt voor zich dat niemand afval achterlaat.

Genieten van de natuur
Gedurende het hele jaar zijn er wandelexcursies in de gebieden, de boswachters en gidsen staan dan ook klaar om u te laten zien waarom er afspraken nodig zijn voor de instandhouding van al dat natuurschoon. U kan het dan met uw eigen ogen bekijken en er met de gids of boswachter over in gesprek gaan. Bij de VVV Schouwen Duiveland (tel: 0111- 65 15 13) kunt u informatie (op)vragen over de rondleidingen.