PvdA Europees parlement


Reactie op Frans-Duits voorstel

16 januari 2003
Max van den Berg

Frans-Duits voorstel is een overwinning voor Frankrijks intergouvernementele aspiraties. Max van den Berg, PvdA-delegatieleider in het Europees Parlement, reageert afwijzend op het Duits - Franse voorstel voor een permanent voorzitterschap van de Europese Raad dat gisteren gelanceerd werd door Duits Bondskanselier Schröder en de Franse president Chir
Van den Berg: "Dit is met recht een flink staaltje powerplay van twee van de grootste lidstaten. Duitsland heeft mijns inziens te veel toegegeven aan Frankrijk. Een door regeringsleiders gekozen Raadsvoorzitter zal onvermijdelijk de macht naar zich toetrekken in het nieuwe Europa. Dat betekent dat we het Europa van Blair, Chirac en Aznar krijgen, in plaats van het Europa van de burgers. Dàt Europa behoeft als eerste stap een door het Europees Parlement - dus rechtstreeks door de burgers gekozen - voorzitter van de Europese Commissie. "

Van den Berg vindt verder dat het voorzitterschap van de Europese Raad kan blijven rouleren. De Europese Commissie blijft bij uitstek de hoeder van de belangen van alle landen. Een meerderheid van lidstaten, waaronder Nederland, hebben daar een groot belang bij. "Alleen de grote landen willen de balans verschuiven van de Europese Commissie naar de Europese Raad en daar het voorzitterschap permanent in hun greep nemen." aldus Van den Berg.

Van den Berg is echter niet geheel pessimistisch: "De strijd is nog niet gestreden, laten we afwachten wat de uiteindelijke uitkomst van de Europese Conventie wordt. Van voetbalwedstrijden weten we dat de beslissende goal nog tot in de laatste minuut gescoord kan worden. Die beslissende goal en dus doorbraak van de blokkade zou als volgt kunnen zijn: de voorzitter van de Europese Commissie en de voorzitter van de Raad zijn één en dezelfde persoon. Over de benoeming van deze persoon moeten Europese Raad en Europees Parlement het, net als in het wetgevingsproces, samen eens worden. Dat zou het begin van een echte Europese regering zijn en zou Europa één gezicht geven."