PvdA Europees parlement


Gezinspartij CDA valt door de mand

16 januari 2003
Joke Swiebel

Het CDA heeft heden bij de stemming in het Europese Parlement te Straatsburg kleur bekend, toen het ging over de mensenrechten in de Europese Unie.
Een vandaag aangenomen rapport behandelt de mensenrechtensituatie over het jaar 2001 en kritiseert met name hoe vele Europese landen omgaan met kinderen. Die worden in probleeemgevallen door justitie vaak te vroeg en zonder goede argumentatie uit huis gezet, minderjarige asielzoekers worden in een aantal landen systematisch van hun ouders gescheiden en ouders worden, volgens latere gerechtelijke uitspraken, vaak ten onrechte uit de ouderlijke macht ontzet.

Ondanks het feit dat al deze punten van kritiek gestaafd worden door onafhankelijke organisaties of het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, hebben de negen CDA-leden van het Europese Parlement geen reden gezien voor dit kritische rapport van PvdA-Europarlementariƫr Joke Swiebel te stemmen.

In het rapport is zij verder kritisch over de behandeling van minderheden in verscheidene landen van de EU en bespreekt ze een groot aantal gevallen van ongerechtvaardigd geweld door politie en gevangenispersoneel.

Opvallend is dat het CDA vorig jaar, toen in een vergelijkbaar rapport over het jaar 2000, overeenkomstige kritiek werd geleverd, zich niet opstelde tegen de kritische teneur. Dat rapport was echter niet van de hand van een sociaal-democratisch volksvertegenwoordiger.