Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

17/01/03 Koningin opent het nieuwe Van Abbemuseum te Eindhoven

Hare Majesteit de Koningin zal op vrijdag 17 januari 2003 in Eindhoven de opening verrichten van het nieuwe Van Abbemuseum. Na acht jaar tijdelijk onderkomen en ruim een jaar sluiting is het bestaande museum grondig gerenoveerd en uitgebreid met twee nieuwe vleugels.

Door de renovatie en nieuwbouw beschikt het Van Abbemuseum nu over vier maal zoveel tentoonstellingsruimte, nieuwe werkplekken, depots en kantoren, een grote vakbibliotheek, auditorium, restaurant en educatieve ruimte. Ook is voor het gebouw de rivier de Dommel verbreed, waardoor het museum nu gelegen is aan een binnenmeer. De Nederlandse architect Abel Cahen ontwierp de nieuwbouw. De Belgische vormgever Maarten van Severen heeft het interieur van een aantal nieuwe publieksvoorzieningen ontworpen.

Een 26 meter hoge toren met schuine wanden waarop alle verdiepingen uitkomen, vormt de spil van het nieuwe gebouw. De gevel van de nieuwbouw is bekleed met grijze leisteen, die contrasteert met de lichte ruimten in het gebouw. De tentoonstellingsruimte van 2425 vierkante meter biedt vanaf nu de mogelijkheid om tegelijkertijd collectiepresentaties en wisseltentoonstellingen te houden. De toegang tot het museum blijft het oorspronkelijke gebouw uit 1936. Dit gedeelte werd grondig gerenoveerd en aangepast, waardoor het nu over een drie verdiepingen tellende vakbibliotheek beschikt, die 120.000 titels herbergt.

De renovatie en nieuwbouw kostten ruim 27 miljoen euro en werd mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven met steun van het Stimulus programma van het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn, de provincie Noord-Brabant en een aantal particuliere sponsors.

Op 19 januari gaat het Van Abbemuseum weer open voor publiek met de tentoonstelling OVER WIJ / ABOUT WE, die de belangrijkste werken uit de eigen collectie toont, evenals nieuwe opdrachten en aanwinsten die door diverse kunstenaars speciaal voor de nieuwbouw zijn gerealiseerd.