Federatie van Ouderverenigingen

Europees Jaar

18 december 2002

Europees Jaar van de gehandicapten

In aanvulling op de vorige informatie het volgende:

Beeldvormingscampagne
Samen met CG-Raad krijgen we subsidie van VWS om opnieuw een beeldvormingscampagne te voeren. Vorig jaar stond 'de verwondering' centraal; komend jaar gaat het om de ontmoeting. Vorig jaar een massamediale campagne; komend jaar ook een regionale insteek. Gekozen wordt voor gespreide regios en daarin, samen met de bureaus NMG en BKB, 'acties' ondernemen waarin mensen met en zonder handicap elkaar ontmoeten. Naast onderdelen die in alle regio's hetzelfde zullen zijn, wordt samen met de regionale organisaties gekeken welke zaken nog meer (publicitair) aangepakt kunnen worden. Voor de uitvoering zal in belangrijke mate een beroep gedaan worden op de bureaus NMG en BKB. Het subsidie is nog niet helemaal rond, de regio's zijn nog niet vastgesteld, maar we denken zeker aan Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Friesland en Twente.

Tentoonstellingen
De FvO heeft met Atelier de Wijde Doelen een bruikleenovereenkomst gesloten voor het gebruik van een kunst- en fototentoonstelling. In 2003 is deze tentoonstelling voor afdelingen en RFvO-en te leen (tegen verzend- en verzekeringskosten). Ze staat nu in de hal in Utrecht en komt voorlopig hier te hangen. Door deze bruikleenovereenkomst kan op eenvoudige wijze een professionele tentoonstelling worden georganiseerd. De opening van de tentoonstelling is te gebruiken om aandacht te vragen voor allerlei plaatselijke zaken, maar de tentoonstelling draagt natuurlijk ook zelf bij aan de doelstellingen voor het Europees Jaar.

Inclusion Europe heeft een Europese Kunsttentoonstelling samengesteld. Op dit moment wordt samen met Stichting Philadelphia Zorg gekeken of exposeren in het nieuwe centrum voor beeldvorming 'Evenbeeld' mogelijk is. Dit zou plaatsvinden in december 2003 nabij Arnhem. Mocht dit niet doorgaan dan kan nog naar een andere mogelijkheid gezocht worden. Inclusion Europe vraagt overigens wel een behoorlijke onkostenvergoeding.

Verder is, mede namens CG-Raad en LPR, gesproken met McDonalds over de mogelijkheid om het Europees Jaar te ondersteunen. Dit is in een verkennend stadium.
Op 17 en 18 januari a.s. wordt een bijeenkomst georganiseerd door Inclusion Europe voor de coördinatoren en publiciteitsmensen in elk land. Reis- en andere onkosten worden door Inclusion Europe gedekt. Informatie over het programma is reeds verspreid.