Persbericht

Datum:
10-01-2003


---

Oude IJssel krijgt groene uitstraling

Waterschap Rijn en IJssel, de gemeenten langs de Oude IJssel, de provincie Gelderland en diverse bij deze rivier betrokken belangenorganisaties, gaan samen werken aan een facelift ervan. Het voornemen om zich samen in te spannen voor de inrichting van de rivier als ecologische verbindingszone, wordt vrijdag 17 januari 2003 in het hoofdkantoor van het waterschap met hun handtekening bevestigd. De 21 ondertekenaars gaan vervolgens aan de slag met de realisatie van de verbindingszone die in 2018 gereed moet zijn.

Oude IJssel
Onder het motto `'in 2018 is de Oude IJssel een schone rivier met ruimte voor de natuur" worden na de ondertekening van het convenant de krachten gebundeld om de rivier in te richten als ecologische verbindingszone. Dat betekent dat planten en dieren meer ruimte moeten krijgen om in en langs de rivier te leven en zich ongehinderd van het ene natuurgebied naar het andere kunnen verplaatsen. De Oude IJssel als scheepvaartroute grenst nu aan landbouwgronden, woonwijken, industrieterreinen en natuurgebieden. De kwaliteit van het rivierwater is inmiddels sterk verbeterd. Er wordt geen ongezuiverd afvalwater meer geloosd en verouderde zuiveringsinstallaties zijn gesloten. Ingrijpende baggerwerken zorgden voor een schone rivierbodem. Nu nog de uitvoering tot ecologische verbindingszone.

Planten en dieren
Een groot deel van het Oude IJssel gebied is qua natuurwaarden zeer waardevol door de aanwezigheid van zeldzame vogelsoorten. Sommige delen zijn van groot belang voor amfibieën, reptielen, vlinders, libellen, vleermuizen en de das. De hoogste natuurwaarden bevinden zich in het moeras bij Doesburg, de Eldrikse Weiden, de Kruisbergse bossen, het Waalse water, het landgoed Wisch, Engbergen en het Anholtse broek. Deze gebieden liggen erg geïsoleerd ten opzichte van elkaar. Door de Oude IJssel in te richten als ecologische verbindingszone, krijgt de natuur meer ruimte en worden de natuurgebieden met elkaar verbonden.

Werk in uitvoering
De Oude IJssel blijft ook van betekenis voor de mens. Naast de functie van waterkering, waterkwaliteit en de (beroeps)scheepvaart, heeft de rivier een functie voor de berging en afvoer van water, recreatie en voor wonen en werken langs het water. De partijen die de ecologische verbindingszone inrichten moeten rekening houden met de huidige functies. Om het goed functioneren van de zone te bevorderen zullen zij hun beleid aanpassen. Een goede, integrale afstemming bij de uitvoering is dus van belang. Afgesproken is dan ook dat de ondertekenaars van het convenant structureel overleg met elkaar gaan voeren over de evz Oude IJssel.
De realisatie van de verbindingszone vindt plaats op vrijwillige basis. Voor het beschikbaar stellen van grond voor de aanleg van landschapselementen, poelen of natuurlijke oevers is subsidie beschikbaar.

Kosten
Met de ontwikkeling van de ecologische verbindingszone Oude IJssel is een bedrag gemoeid van ruim tien miljoen euro (planvorming, grondverwerving, inrichting en aanleg vispassages). De kosten komen voor rekening van de partij die verantwoordelijk is voor hun deel van het totaalplan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Europees geld (IRMA) en gelden van het Rijk en provincie (DLG).