Ingezonden persbericht

Gewone moeder uit Andijk trekt aan bel voor kinderen in nood

Tweede etappe KRO De Wandeling op Noaberpad

HILVERSUM, 20030113 -- "Ik ben geen actievoerder, ik wil als gewone moeder met vier zoons aandacht vragen voor kinderen in nood. Zij worden als eerste vergeten als er oorlog gevoerd wordt..." Nicolien de Kroon stapt vlak voor de Golfoorlog in 1991 in het vliegtuig naar Genève om haar zorgen door te geven aan de vredesonderhandelaars. De eerste steen voor de stichting Motherhood is gelegd.

Tijdens de tweede etappe van KRO De Wandeling op het Noaberpad gaat Lucette Verboven in gesprek met Nicolien de Kroon over haar drijfveren om vrijwillig hulp te bieden. Ze vliegt in een opwelling naar Genève, stapt in de vrachtauto om goederen te verdelen en blijft toch Hollands nuchter. "Ik moest mijn eigen verantwoordelijkheid oppakken als een daad voor vrede." Ze wandelt zonder problemen het vredespaleis binnen en weet in gesprek te komen met de heren in onderhandeling. De oorlog breekt later toch uit. "Op televisie vroeg een Koerdische vrouw hardop 'en wat doen jullie?'. Ik voelde me aangesproken en heb toen met vriendinnen uit Andijk een vrachtwagen met hulpgoederen gevuld en ben gegaan." Als er meer transporten op gang komen is de stichting Motherhood geboren. Inmiddels is Motherhood uitgegroeid tot een organisatie van moeders ("en vaders, oorlogsveteranen, homeopaten...") die over de hele wereld vrijwillig hulp geven aan kinderen. "Bij mij gaat alles op mijn huisvrouwenverstand, angst in oorlogssituaties ken ik niet. Of ik dan nooit bang ben? Ja, voor iets triviaals als de tandarts."

KRO De Wandeling volgt tot eind mei het Noaberpad van Oldenzaal naar Nijmegen. Onderweg ontmoet presentatrice Lucette Verboven mensen die hun hart volgen. Het seizoen wordt afgesloten met de grote KRO Wandeldag.

KRO De Wandeling, vrijdag 17 januari 16.30 uur (HH. op zondag 19 januari 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.



Ingezonden persbericht