Katholieke Universiteit Nijmegen

De kunst van radiotherapie

Datum 17-1-2003

Tijd van 15:45 tot 17:00 uur
Spreker Prof. dr. W.A.J. van Daal
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Soort Evenement afscheidscollege
Beschrijving Prof. Van Daal bespreekt in zijn afscheidscollege enkele ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar, met name de ARCON-therapie en het onderzoek naar de rol van de patiënt in de klinische besluitvorming.
De ARCON-therapie heeft de kans op genezing voor patiënten met bepaalde vormen van kanker in het hoofd-halsgebied verdubbeld, van ongeveer 40 % naar 80 %.
Het onderzoek in de klinische besliskunde is gericht op de rol van de patiënt bij het kiezen van de therapie als alternatieve behandelingen beschikbaar zijn. Bij de behandeling van kanker is dat vaak het geval, waarbij dan een afweging moet worden gemaakt van kwantiteit van leven tegen kwaliteit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de behandeling van borstkanker, bij kanker van de stembanden en bij prostaatkanker. De afdeling Radiotherapie heeft methoden ontwikkeld om de patiënten in deze keuzes te ondersteunen. De meeste ervaring is opgedaan bij jonge vrouwen met een sterk verhoogde kans op borstkanker door familiaire of erfelijke belasting. Deze vrouwen staan voor de keuze om haar borsten uit voorzorg te laten amputeren of zich jaarlijks te laten onderzoeken, totdat er zich een kanker ontwikkelt. Het blijkt dat preventieve amputatie slechts 1 a 2 jaar winst in levensverwachting oplevert in vergelijking met jaarlijkse screening. Bovendien kan bij veel vrouwen eenzelfde resultaat bereikt worden door verwijdering van de eierstokken in plaats van de borsten. Eenzelfde besliskundig onderzoek is nu operationeel bij mannen met prostaatkanker. Contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen Email info@prv.umcn.nl
Telefoon 024 - 361 35 28