Vervolgvel Ingezonden persbericht


Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
persbericht
persbericht 16 januari 2003 P007

Stokje helpt gehandicapten geheim stemmen

Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen kunnen gehandicapten in Nijmegen geheim stemmen. Tot nu toe moesten gehandicapten vaak een beroep doen op anderen om hun stem uit te brengen. Met behulp van een hiervoor speciaal ontworpen stemstokje, het zogenoemde Stokje van Dordt, kunnen gehandicapten voortaan zelf hun stem uitbrengen. Leden van de Werkgroep Integratie Gehandicapten demonstreren vrijdag 17 januari het stokje in het Open Huis.

Bij Tweede Kamerverkiezingen op 15 mei vorig jaar is het stokje voor het eerst gebruikt in Dordrecht. Daar konden gehandicapten en ouderen zelf vanuit hun rolstoel stemmen met behulp van het prototype van het Stokje van Dordt, een handig hulpmiddel voor rolstoelers ontworpen door Mieke van den Berg. Zij is zelf rolstoelgebruiker en stembureaulid. Met behulp van dit stokje kunnen gehandicapten vanuit hun rolstoel of scootmobiel zelfstandig èn geheim hun stem uitbrengen.
Nijmegen wordt wat betreft de toegankelijkheid van de stembureaus voor gehandicapten kritisch gevolgd door de Werkgroep Integratie Gehandicapten. Al eerder voerde de WIG actie voor het gebruik van een stokje. Dit Stokje van Dordt is professioneel en gemakkelijk op de gewenste lengte te brengen. De gemeente Nijmegen heeft in totaal 82 stokjes aangeschaft, zodat op elk van de 77 stembureaus zo'n stokje beschikbaar is.

Vrijdag 17 januari zullen leden van de WIG om 10.00 uur een demonstratie geven van het stokje in het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis. Burgemeester ter Horst zal bij deze demonstratie aanwezig zijn.

De Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden op 22 januari. Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met M. Delissen, doorkiesnummer 2380

Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.