VNG

Overzicht inhoud VNG magazine nr. 3

VNG magazine deze week

VNG-magazine is een onafhankelijke uitgave van de afdeling Communicatie van de VNG.
VNG-magazine, postbus 30435, 2500 GK Den Haag. Tel.070 3738214, fax
070 3107927, email: vngmagazine@vng.nl.
Voor alle overige VNG informatie: www.vng.nl

Vrijdag 17 januari t/m donderdag 23 januari 2003

DEZE WEEK IN VNG-MAGAZINE (NUMMER 03)
(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.)

Verkiezingen op 22 januari
Binnen negen maanden gaat de bevolking voor de tweede keer naar de stembus voor de Tweede Kamer. Wat betekent dit voor gemeenten, die voor de organisatie opdraaien? Een blik achter de schermen van Bernheze, welke gemeente bij het Rijk aanklopte voor een extra bijdrage om de onkosten te dekken.
In dit themanummer ook veel aandacht voor de inhoud van het beloofde en gevoerde beleid. Wat verlangen lokale bestuurders van hun landelijke collega[s? Drie wethouders van Lichtenvoorde doen hun verhaal. Verder twee dubbelinterviews met landelijke en plaatselijke vertegenwoordigers van de grootste regerings- en oppositiepartij. Ten slotte aandacht voor de netwerken van landelijke en plaatselijke politici: hoe Kamerleden bij hun lokale collegas de geur van de regio opsnuiven.

Brandweer hoort thuis op stadhuis
De brandweercommandant dient aan het hoofd te staan van de lokale veiligheidsketen. Dit betekent dat hij niet in de kazerne, maar op het stadhuis thuishoort. Aldus Cees van Beek, brandweercommandant van Zwartewaterland, in zijn afstudeerscriptie als commandeur.

Treintaxi onder vuur
Het dagelijks bestuur van het stadsgewest Haaglanden is akkoord gegaan met de overname van de treintaxi in Voorburg, Zoetermeer en Delft. Steeds meer lokale en regionale overheden komen voor de keus te staan een deel van de kosten over te nemen, nu de resultaten teruglopen.

Burgemeesters wisselen van baan
De burgemeesters van Zwolle en Kampen wisselen een dag van baan. Deze actie is voornamelijk symbolisch bedoeld om wederzijds begrip en draagvlak te creëren voor de samenwerking tussen de beide gemeenten bij ambtenaren en burgers. Daarnaast is het volgens de burgemeesters nuttig om eens een kijkje bij elkaar in de keuken te nemen.

Agrarische grond blijvend goedkoper
In 2002 zijn de prijzen van agrarische grond sinds lang gedaald. In 2001 bedroeg de gemiddelde prijs nog 34.600 euro per hectare; afgelopen jaar was dat 33.724 euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2002 van de vakgroep NVM Agrarisch Onroerend Goed.

Verenigingsnieuws
Ook kinderen met spierziekte winnaar Embassy toernooi Malta-magazine informeert over wijzigingen Monumentenwet Lokale overheid en burgerinitiatieven

En verder:

- Commentaar Kuiper

- Praktijk top 5

- Internet lokaal

- Opinie

- Column Jansen; Brieven

- Verschenen

- TopAmbt vacatureoverzicht

16 jan 03 15:30