VPRO

Deltaplan voor kenniseconomie van Nederlands bedrijfsleven

Universiteiten die onderzoek doen naar onderwerpen die voor het bedrijfsleven van groot belang zijn, moeten daarvoor worden beloond. Het bedrijfsleven is bereid van zijn kant te investeren in dergelijke samenwerking. Het nieuwe systeem zal gepaard moeten gaan met een reorganisatievoorziening in de universitaire wereld.

Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen in het Deltaplan Kennis en Innovatie, dat werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft opgesteld. Volgens VNO zijn de huidige prikkels te veel gericht op concurrentie en niet op onderlinge samenwerking. Voorzitter Jacques Schraven maakte de speerpunten van het plan vanochtend bekend in het VPRO radio-programma De Ochtenden.

De werkgeversorganisatie stelt voor dat de overheid snel een commissie voor het innovatiebeleid samenstelt die een actieplan uitwerkt om voor 2010 de groeiambities op innovatiegebied te verwezenlijken. Verder stelt VNO dat er 100 miljoen euro per jaar geïnvesteerd moet worden in goed geprogrammeerd onderzoek op specifieke thema's. Als mogelijke thema's noemt VNO in het Deltaplan de ICT, biotechnologie, life science en nanotechnologie.

Schraven concludeert verder dat veel overheidsgeld wordt besteed aan ongericht fundamenteel onderzoek. Voor universiteiten moet het een missie worden om nieuwe dingen uit te vinden. 'Universiteiten moeten het tot hun taak rekenen de economie te ondersteunen', aldus Schraven voor de VPRO radio. Schraven pleit voor een betere vakverdeling tussen de universiteiten. Een klein land als Nederland kan niet 13 topuniversiteiten wensen.

'Wanneer de actiepunten worden uitgewerkt is de kans groot dat de trend dat grote bedrijven hun Research & Development meer en meer in het buitenland uitbesteden, wordt omgebogen'. VNO-NCW presenteert het Deltaplan officieel na de verkiezingen, volgens de woordvoerder 'omdat het anders ondergesneeuwd dreigt te raken in het verkiezingsgeweld'.

17 jan 03 11:15