Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen
Politiek Platform

Uitkomsten rapport luchtkwaliteit
17-01-2003

Het Stadsgewest Haaglanden presenteerde kortgeleden het Rapport luchtkwaliteit 2001. Doel ervan was het in kaart brengen van de luchtkwaliteit van de gemeenten in de Haagse Regio. Ook Wassenaar werd aan het onderzoek onderworpen. Met het onderzoek werd getoetst of de luchtkwaliteit in 2001 voldeed aan de Europese normen. Het ging bij het onderzoek om de concentraties stikstofdioxide, fijn stof, benzeen en koolmonoxide in de buitenlucht. In Wassenaar zijn voor de eerste twee stoffen overschrijdingen van normen geconstateerd. De rapportage is opgesteld in het kader van het Besluit luchtkwaliteit. Met dit besluit geeft Nederland uitvoering aan de Europese regels.

Kwaliteit buitenlucht
De normen voor de kwaliteit van de buitenlucht zijn opgesteld om de gezondheid van de mens te beschermen. Voor een stof gelden verschillende normen. Met een grenswaarde wordt het kwaliteitsniveau aangeduid dat uiteindelijk bereikt moet worden. Een plandrempel is een zodanige overschrijding van de grenswaarde dat maatregelen getroffen moeten worden.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt dus bekeken of er maatregelen dienen te worden getroffen voor een verbetering van de luchtkwaliteit. Uit het rapport blijkt dat in de Haagse regio een relatief hoge achtergrondconcentratie van luchtverontreinigende stoffen heerst. Dit is de kwaliteit van de buitenlucht zonder optelling van lokale bronnen. Wanneer daar de bijdrage van het lokale verkeer bij wordt opgeteld, resulteert dat plaatselijk in een of meer overschrijdingen van normen.
Stikstofdioxide
Langs de Rijksstraatweg en langs (gedeelten van) de Wittenburgerweg, de Stoeplaan, de Van Zuijlen van Nijeveltstraat, de Lange Kerkdam (nabij de Rijksstraatweg), de Rozenweg en de Landscheidingsweg (nabij het tankstation aan de Zijdeweg) werd in 2001 een grenswaarde voor stikstofdioxide overschreden. Het gaat in alle gevallen om overschrijdingen van een kwaliteitsniveau dat uiterlijk in 2010 moet zijn bereikt. De overschrijdingen zijn dusdanig dat geen maatregelen noodzakelijk zijn. Een plandrempel werd niet overschreden.

Fijn stof
Bij 39 van de 40 meetpunten in Wassenaar werd in 2001 een grenswaarde voor fijn stof overschreden. Bij één meetpunt (kruising Deijlerweg/Rozenweg) werden twee grenswaarden overschreden. De plandrempel werd nergens overschreden. De rijksoverheid verwacht dat één van beide grenswaarden in geheel Nederland wordt overschreden. Uit de regionale rapportage blijkt ook dat overschrijdingen van die grenswaarde in alle onderzochte gemeenten voorkomen.

De aanpak van deze verontreiniging valt onder de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid. Omdat er wetenschappelijke onzekerheden zijn over fijn stof is het mogelijk dat de normen voor deze stof nog worden aangepast.

Wat gebeurt er met de rapportage?
In Wassenaar zijn de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de luchtkwaliteit beperkt. De kwaliteit wordt in belangrijke mate beïnvloed door een relatief hoge achtergrondconcentratie van luchtverontreinigende stoffen. Het verkeer in Wassenaar vormt de enige lokale bron van verontreiniging. Nieuwe en toenemende overschrijdingen van normen moeten echter worden voorkomen.

Daarom zal de gemeente bij planontwikkeling de geldende normen voor luchtkwaliteit in acht nemen. De geconstateerde overschrijdingen vergen nu geen maatregelen. In 2005 verschijnt het eerstvolgende rapport.

Het Haaglandse rapport maakt inmiddels deel uit van een provinciaal rapport en is aangeboden aan de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. De rijksoverheid zal op haar beurt alle provinciale rapporten weer bundelen tot een landelijke rapportage ten behoeve van de Europese Commissie.

Inzage
Het volledige Rapport luchtkwaliteit 2001 van de regio Haaglanden kunt u inzien in het gemeentelijk informatiecentrum, op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur, vrijdags tot 15.00 uur. Voor aanvullende informatie over dit onderwerp kunt u zich richten tot de afdeling Bouwen, Milieu en Toezicht, e-mail milieu@wassenaar.nl of telefonisch via nummer 5122412 (de heer Ankoné).