Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Benoemingen aan de Vrije Universiteit

Per 1 november 2002 is prof. dr. R. Homburg benoemd tot strategisch hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het VU medisch centrum. Roy Homburg (1943) is geboren in Groot Brittanië. In 1966 behaalde hij zijn doctoraal medicijnen en chirurgie aan het Middlesex Hospital Medical School, om het jaar daarop naar Israël te emigreren. Van 1995-1999 was hij hoofd van de afdeling Verloskunde en gynaecologie van de Tel Aviv medical school. Homburg gaat zich in het VU medisch centrum met name toeleggen op de pathogenese en behandeling van het ovarieel cysteus syndroom. Vooral als het gaat om het effect op de microcirculatie. Daarnaast zal hij onderzoek doen naar de behandeling van hyperinsulinemia.

Dr. E.T. Verhoef is per november 2002 benoemd tot hoogleraar Ruimtelijke Economie bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Erik Verhoef promoveerde in 1996 aan de VU op een proefschrift over economische efficiëntie en maatschappelijke haalbaarheid van prijsbeleid in verkeer en vervoer. Sindsdien was hij post-doc bij de Afdeling Ruimtelijke Economie; vanaf april 2000 als KNAW Akademie Onderzoeker. Zijn onderzoek bestrijkt de terreinen van de vervoerseconomie, stedelijke en ruimtelijke economie, milieueconomie, en (toegepaste) welvaartseconomie. Een belangrijk thema in zijn onderzoek betreft ruimtelijke externe effecten: ongeprijsde effecten die desondanks een maatschappelijke waarde hebben, zoals verkeerscongestie, milieuvervuiling en dergelijke. De leerstoel zal zich richten op de economische analyse en evaluatie van zulke ´ruimtelijke externaliteiten´, waarbij zowel de technische modellering hiervan als het formuleren van economische beleidsaanbevelingen, centraal zullen staan.

De heer dr. A.B. Smit is per 1 december 2002 benoemd tot hoogleraar Experimentele dierkunde, in het bijzonder de moleculaire en cellulaire neurobiologie bij de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen. Guus Smit (1961) promoveerde in 1990 aan de Vrije Universiteit op het proefschrift The organization, neuronal expression and evolution of a family of insulin-related genes in the mollusc Lymnaea stagnalis. Na een half jaar te hebben gewerkt in de VS, werd Smit in 1991 universitair docent en in 1997 hoofddocent aan de VU. Smit wil komen tot een beter begrip van het ontstaan van verbindingen tussen zenuwcellen, hoe deze verbindingen werken, en hoe ze veranderlijk blijven. Dat laatste is van belang voor de zogeheten plasticiteit van het brein waardoor processen als leren of aanpassen aan een veranderende omgeving mogelijk zijn. Smit: "Het brein is namelijk nooit "af", maar het neuronale netwerk verandert voortdurend. Zelfs bij volwassenen worden nieuwe verbindingen gemaakt en oude afgebroken."

Dr. J.H. van Dieën is per 1 december 2002 benoemd tot hoogleraar Biomechanica bij de Faculteit der Bewegingswetenschappen. Jaap van Dieën (1964) promoveerde in 1993 aan de VU op het proefschrift Functional load of the low back. Sinds juni 1996 is hij werkzaam aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit, tot januari 2001 als universitair docent en daarna als universitair hoofddocent. Het onderzoek van Van Dieën richt zich op de vraag hoe de uitvoering van motorische taken, in samenhang met de eigenschappen en sturing van het menselijk bewegingsapparaat, kunnen leiden tot letsel. Dit letsel leidt vervolgens weer tot veranderingen in de sturing van het bewegingsapparaat. De vraag is dan of deze veranderingen gezien moeten worden als adaptief aan het letsel dan wel als onderdeel van de pathologie. De antwoorden op deze fundamentele vragen hebben gevolgen voor de benadering en aanpak van gezondheidsproblemen als bijvoorbeeld rugpijn en RSI. Van Dieën streeft naar een vergaande integratie van fundamenteel en toegepast onderzoek en naar samenwerking met andere disciplines binnen zijn eigen faculteit en binnen het VU medisch centrum.

Dr. P. Heutink is per 1 januari 2003 benoemd tot hoogleraar Medische Genoomanalyse bij de afdeling Klinische Genetica en Anthropogenetica van de Faculteit der Geneeskunde. Peter Heutink promoveerde in 1993 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Gene mapping of complex disorders. Na zijn promotie richtte hij zich binnen de EUR op het vinden van genen voor humane ziektebeelden, met name neurologische aandoeningen als frontotemporale dementie en de ziekte van Parkinson. Binnen de afdeling Klinische Genetica en Anthropogenetica van het VU medisch centrum is per 1 januari 2003 een nieuwe sectie Medische Genoomanalyse opgericht die tot doel heeft om de neurogenetica binnen de VU verder te ontwikkelen. Een belangrijk deel van de onderzoeksactiviteiten zullen binnen het nieuwe Center for Neurogenomics and Cognitive Research plaatsvinden waar gestreefd wordt naar een multidisciplinaire aanpak van ziektebeelden zoals ADHD en depressie.

Prof.dr. P.T. Cohen Kettenis is per 1 januari 2003 benoemd tot hoogleraar Medische psychologie, in het bijzonder psychoseksuele ontwikkeling bij het VU medisch centrum. Peggy Cohen Kettenis (1948) promoveeerde in 1980 aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich als klinisch psycholoog en psychotherapeut. Tot 1987 was zij als, aanvankelijk als NWO onderzoeker, later als universitair docent werkzaam bij de Faculteit Sociale Wetenschappen (vakgroep Klinische psychologie). Vanaf 1987-2002 was zij werkzaam bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie, aanvankelijk als universitair hoofddocent, later als bijzonder hoogleraar in de genderontwikkeling en psychopathologie.

Zij is hoofd van het genderteam van het Vumc en het landelijk Kenniscentrum Gender Dysforie. Zij heeft gepubliceerd op het gebied van (psycho-)seksuele ontwikkeling van kinderen, van genderidentiteitsstoornissen en van de relatie tussen geslachtshormonen en seksegebonden gedrag/psychopathologie.


---

2002-12-24 / pb 3.002.0 / as/