FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten biedt metaalwerkgevers CAO voorstellen aan

FNV Bondgenoten biedt voorzitter metaalwerkgevers placemat met CAO-voorstellen aan

Maandagmiddag biedt FNV Bondgenoten de heer H. van Luunen, voorzitter van de Federatie Werkgeversorganisatie Metaal Techniek (FWM), een placemat aan met daarop de hoofdpunten uit de voorstellenbrief van de bond voor de nieuwe CAO Metaal en Techniek. De onderhandelingen daarvoor beginnen op 18 februari. Van Luunen heeft beloofd bovenop de placemats een lunch te zetten voor de FNV Bondgenotenbestuurders en hun kaderleden die de voorstellenbrief komen overhandigen.

FNV Bondgenoten houdt zich in zijn voorstellenbrief aan de loonmatiging uit het centraal akkoord en stelt een structurele loonsstijging van de contractlonen voor van 2,5% met daarnaast een eenmalige uitkering van EUR 325,-. Verder wil de bond afspraken maken over onder andere een overlegplicht bij reorganisaties, ook voor bedrijven met minder dan twintig werknemers. Daarnaast moet er een meldpunt komen voor de naleving van de CAO. Het meldpunt zou volgens het voorstel het mandaat moeten krijgen om klachten daadwerkelijk bij de werkgever aan te kaarten en op te lossen. Bij het meldpunt zouden werknemers en werkgevers, die vaak kennis van zaken missen, tevens terecht kunnen voor informatie over de toepassing van de CAO. FNV Bondgenoten wil in de cao ook afspraken maken over het contracteren van arbodiensten. Daardoor zouden ook werknemers van kleine bedrijven verzekerd zijn van goede arbozorg.

In december 2002 stuurde FNV Bondgenoten al een brief aan de FWM met het verzoek om in de nieuwe CAO ook afspraken te maken over loonmatiging van de niet-contractlonen. 'Met grote nadruk wil ik nog maar eens opmerken dat onze leden zich mateloos ergeren aan loonmatiging predikende werkgevers die, als het om hun eigen inkomen gaat, alles doen behalve matigen', aldus FNV Bondgenotenbestuurder Jan Berghuis in die brief.

De nieuwe CAO moet volgens FNV Bondgenoten een looptijd krijgen van één jaar. De CAO Metaal en Techniek is één van de grootste CAO's in Nederland en geldt voor ongeveer 400.000 werknemers.