ST. RECLASSERING NEDERLAND

Ank Bijleveld nieuwe bestuursvoorzitter reclassering

Op 15 januari 2003 heeft mr. A.H. (Annie) Brouwer-Korf, burgemeester van Utrecht, na bijna dertien jaar het bestuursvoorzitterschap van de Stichting Reclassering Nederland (SRN) overgedragen. Haar opvolgster is drs. A.Th.B. (Ank) Bijleveld-Schouten. Ank Bijleveld is burgemeester van de gemeente Hof van Twente en heeft, evenals haar voorgangster, een schat aan bestuurlijke ervaring.

De nieuwe bestuursvoorzitter is in het verleden vice-fractievoorzitter geweest van het CDA, waar zij de naam had de raderen van de fractie te smeren. Sinds 16 januari 2001 is zij werkzaam als burgemeester van de gemeente Hof van Twente, een nieuwe gemeente die twee weken voor haar aantreden was samengevoegd uit de plaatsen Goor, Markelo, Diepenheim, Ambt Delden en Delden. Andere nevenfuncties naast het voorzitterschap van het bestuur van de SRN zijn onder andere het voorzitterschap van de Raad van Toezicht Mediant (koepel Riagg.s Twente) en het lidmaatschap van de Raad van Advies Stichting Instituut GAK. Ank Bijleveld is als bestuurskundige afgestudeerd aan de Technische Hogeschool Twente, tegenwoordig Universiteit Twente geheten.

Aftredend bestuursvoorzitter Annie Brouwer heeft veel voor de reclassering betekend. Onder haar bestuur gingen de tot dan toe negentien afzonderlijke reclasseringsstichtingen in 1995 samenwerken in de landelijke Stichting Reclassering Nederland. Een wapenfeit waarmee ze in de strafrechtsketen grote bewondering oogstte. Na de oprichting van de SRN heeft ze de broodnodige verzakelijking binnen de reclassering weten te realiseren. Onder andere door de invoering van een geautomatiseerd cliëntvolgsysteem en outputgestuurd werken.