Gemeente Alkmemade


Nieuwsbericht

17-01-2003
Nieuwe regels voor bouwvergunningen en welstand Wat u moet weten als u gaat (ver)bouwen

Sinds 1 januari 2003 gelden andere regels voor bouwen en verbouwen aan woningen, overige gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde. Denk daarbij aan dakkapellen, dakramen, (schotel)antennes, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen, kozijn- en gevelwijzigingen, schuttingen en tuinmuren en zonnepanelen en -collectoren. Gunstig is dat u in bepaalde situaties voor dit soort bouwwerken geen bouwvergunning meer nodig hebt. In andere situaties gelden verder soepeler regels dan voorheen. Dan krijgt u te maken met een 'lichte bouwvergunning'. Deze krijgt u sneller en gemakkelijker dan een 'reguliere bouwvergunning'. Of u een vergunning nodig hebt, en zo ja welke, hangt vooral samen met de plaats waar u gaat bouwen: aan de voorkant of achterkant van de woning of het overige gebouw. Over het algemeen zijn de regels voor (ver)bouwen aan de achterkant soepeler dan voor (ver)bouwen aan de voorkant.

Nieuwe procedures en categorie-indeling
Het nieuwe vergunningstelsel kent straks alleen nog maar vergunningvrije en vergunningplichtige bouwwerken. De vergunningplichtige aanvragen worden daarbij weer onderverdeeld in licht-vergunningplichtige en regulier-vergunningplichtige aanvragen. De categorie meldingsplichtige bouwwerken komt te vervallen. De categorie vergunningvrije bouwwerken wordt uitgebreid.

De termijnen waarbinnen de gemeente op een aanvraag dient te beslissen worden aangepast. De termijn voor een 'gewone' bouwaanvraag bedraagt nu 13 weken; deze termijn wordt voor een reguliere vergunning verkort naar 12 weken. Voor licht-vergunningplichtige aanvragen gaat een termijn van 6 weken gelden. Een nieuw aspect is dat een reguliere vergunning in twee fasen kan worden aangevraagd. Een vergunning eerste fase wordt getoetst op bestemmingsplanvoorschriften en welstandsaspecten. Een vergunning tweede fase wordt getoetst op de voorschriften van het Bouwbesluit en de Bouwverordening. Voor een gefaseerde vergunningaanvraag geldt per fase een termijn van 6 weken. Het college heeft de mogelijkheid om het besluit op een vergunning met 6 weken te verdagen.

Indieningsvereisten
Een aspect dat nog niet is belicht, is de wijze van indiening van de vergunningaanvragen. De bouwaanvragen dienen vanaf 1 januari te worden ingediend op een landelijk standaard bouwaanvraagformulier. Zowel de gemeentelijke aanvraagformulieren als formulieren van bijvoorbeeld de VNG die nu in omloop zijn worden straks niet meer geaccepteerd. Ook de aan te leveren gegevens zijn nu landelijk gestandaardiseerd. Wij wijzen er op dat dit aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de indiening van bouwaanvragen! Bij het nieuwe aanvraagformulier is een checklist gevoegd waarop u zelf kunt nagaan of er voldoende gegevens worden overgelegd. Bij onvolledige indiening bestaat de kans dat uw aanvraag niet in behandeling wordt genomen!
De wet biedt in beginsel de mogelijkheid om aanvragen onder bepaalde voorwaarden (deels) elektronisch aan te leveren. Het college heeft inmiddels besloten om de elektronisch aanlevering van stukken vooralsnog niet toe te staan. Gelieve hier bij de indiening rekening mee te houden.

Ga naar uw gemeente
Ga voordat u begint met bouwen altijd eerst naar de gemeente. De regels voor het bouwen zijn soms best ingewikkeld en zijn niet voor elk bouwplan gelijk. Het is daarom beter meer tijd te besteden aan de voorbereiding van de aanvraag en het vooroverleg, dan er tijdens de procedure achter te komen dat uw aanvraag onvolledig is ingediend.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Boogaard van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht, telefoonnummer (071) 332 72 33. Ook is uitgebreide informatie te vinden op de internetsite van het ministerie van VROM: www.vrom.nl/woningwet. U kunt er verschillende publieksfolders downloaden over de spelregels voor bouwen en verbouwen. Daarnaast vindt u er een module waarmee u snel en eenvoudig kunt achterhalen of en zo ja, welke bouwvergunning u nodig heeft.